Městečko Die, šumivé víno, pečené ryby – díl druhý
Říj 13
Městečko Die se nachází asi 20 kilometrů od Saillans. Silnice vede vinicemi, sem tam se objeví nějaký ten domeček s barevnými okenicemi. Na konci vinice začíná levandulové pole, pak slunečnicové a pak je tu vinice a tak dál… Nádherný kraj.
Cesta do Die vede přes vesnici s názvem Pontaix. To bylo jedno z nejkrásnějších míst, které jsme ve Francii viděli. Posuďte sami:
S ohledem na množství vinic vidíte u silnice poutače se jmény vinařů, upozorňující na jejich sklepy. Město Die je proslaveno svým šumivým vínem s názvem Clairette de Die.
Je velmi lehké a svěží. Jednou z typických pochutin, které se podávají společně s tímto sektem, jsou sušenky vyráběné přímo v Saillans. Jmenují se croquette a jsou velmi tvrdé na skus. Byli jsme však poučeni, že sušenky se v sektu nejprve malinko smočí, tím se více rozvine jejich sladká chuť a pak už si s nimi zuby poradí lehce. Další vhodnou přílohou je Suisse de Valence – sladké pečivo původem z Alsaska ve tvaru figurky, která představuje vojáka Švýcarské gardy. Zásadní chuť dodává těstu pomerančová kůra a pomerančová voda (v některých receptech jedna nebo druhá).
Při našem prvním výletu do Die bylo zataženo a každou chvíli pršelo.
Podruhé už jsme měli větší štěstí. Zjistili jsme, že se za nepříznivého počasí nechtělo na trh ani všem prodejcům.
Bylo možné zde ochutnat několik druhů vína z tzv. bag in box…
… kozí sýry Picodon tak, jako na každém trhu v této oblasti. Picodon je totiž další místní specialitou…
Za krásného počasí byl trh větší. Dokonce tu byl prodavač s malým akváriem, ve kterém plavali pstruzi…
… a také uzenář, který krájel obrovská kola šunky tak, jak jste chtěli, prodával rillettes na váhu nebo různé druhy paštik…
Mohli jsme vidět veselého prodavače sýrů, který byl každý den na jiném trhu (potkali jsme ho ještě dvakrát), měl neustále výbornou náladu a nahlas si zpíval…
Také tu byl stánek s mořskými rybami a plody moře. Všechna ta „mořská havěť“ je vylovena z moře předcházející den a časně ráno putuje do vnitrozemí. Vždyť moře je odtud vzdáleno necelých 200 kilometrů.
Bylo tedy rozhodnuto o pozdním obědě: bude to ryba. Po návratu z trhu s plným košem zeleniny, ovoce a sýrů připravím z toho všeho chutný oběd.
Společně se sardinkami jsem koupila:
- 400 g zelených fazolek
- 1 palici česneku
- 3 šalotky
- citrón
- brambory
Sardinky očistíme: odřízneme hlavu a pak mělkým řezem od řitního otvoru rozřízneme a vyjmeme vnitřnosti.
Zeleným fazolkám odkrojíme špičky a každou překrojíme na dva nebo tři díly. Vložíme je do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme asi 10 minut. Současně s fazolkami si uvaříme oloupané nakrájené brambory.
Na pánvi lehce osmahneme česnek nakrájený na plátky společně se šalotkou nakrájenou na úzké proužky. Přidáme okapané fazolky a několikrát prohodíme.
Uvařené brambory opečeme na oleji. Ryby si necháme na konec. Opečeme je podle chuti osolené na olivovém oleji. Sardinky jsou malé a jejich maso je měkké, takže budou stačit z každé strany cca 2 – 3 minuty.
Podáváme ihned společně s citrónem. Ty zdejší byly úžasně sladké a měly velké množství šťávy. Byly o dost zralejší než ty, na které jsme zvyklí u nás v obchodech.
A po jídle dezert: Pro Francii tak typické „MACARONS“
Příště se podíváme do Avignonu a kousek od slavného mostu zajdeme do jedné malé rybí restaurace…