Thajské červené karí s lilkem a cukrovým hráškem

Bře 13

Thajské červené karí s lilkem a cukrovým hráškem

Pustila jsem se do tohoto barevného a velmi aromatického receptu proto, abych si ozvláštnila čas předvelikonočního půstu. Je o mně známo, že si velmi ráda pochutnám na masové pečínce, ale dobré vegetariánské jídlo nikdy neodmítnu. A toto karí je právě ten případ. Několik autentických ingrediencí jsem si opatřila v tržnici SAPA. Byla to moje první návštěva a po další už netoužím. Ale koupila jsem tam vše zelené, co je na podobný recept třeba, to je fakt.

Na 6 – 8 porcí karí budeme potřebovat:

• 2 lžíce kokosového oleje

• kus galgánu velikosti 1 lžičky
tk3

• 5 listů kafrové limety
tk4

• 3 stonky citrónové trávy
tk2

• 2 vrchovaté lžíce červené kari pasty
• 2 lžíce rybí omáčky
• 2 cibule
• 2 středně velké lilky
• 1 velkou červenou papriku (já měla rajčatovou papriku)
tk1

• 100 g cukrového hrášku
tk7

• svazek koriandru
tk5

• pár snítek thajské bazalky
tk6

• 2 plechovky (á 400 ml) kokosového mléka

K podávání:

• jasmínovou rýži
• několik řezů limetky
• mungo výhonky
• lístky bylin na dekoraci

Vykrojíme střed kafrových listů a nakrájíme je. Kafrové listy, které nám zbyly, uchováme v mrazáku.

Kořen galgánu (někdy také nazývaného galangal, kalkán – více ZDE) nožem okrájíme a rozdělíme asi na 4 kusy. Je podstatně tvrdší, než zázvor, takže to nepůjde tak snadno. Galgán necháme do karí rozvonět, ale před konzumací ho odstraníme.

Ze stonků citrónové trávy odstraníme první vrstvu a nejlépe paličkou na maso rozdrtíme nejsilnější části stonku. Nádehrná citrónová vůně tak bude mít možnost přejít do pokrmu. Stonky ponecháme vcelku v pánvi nebo hrnci po celou dobu vaření, vyjmeme je až před podáváním.

Ve woku nebo větším hrnci rozehřejeme kokosový tuk (nezaměňujeme kokosový a palmový – vysvětlení třeba ZDE). Jeho výhoda je, že se nepřepaluje. Pokud nemáte po ruce kokosový olej, použijte rostlinný. Na rozpáleném oleji osmahneme nakrájené kafrové listy, galgán a přidáme citrónovou trávu. Zprudka osmahneme, přidáme kari pastu, mícháme. Poté přidáme rybí omáčku.

Cibuli nakrájíme na proužky a přidáme na olej. Jakmile zesklovatí, vše zalijeme kokosovým mlékem. Přidáme lilek nakrájený na kostky o hraně asi 1,5 cm. Stejně tak přidáme papriku nakrájenou na kostky. Dobře promícháme a necháme na mírném plameni probublávat asi 15 minut. Poté přidáme lusky cukrového hrášku, ze kterých jsme odkrojili stonek. Můžeme je překrojit na polovinu. Nakonec přidáme hrst pokrájeného koriandru a thajské bazalky.

tk8

Mezi tím si připravíme rýži tak, jak jsme zvyklí.

Karí podáváme v miskách s hrstí čerstvých klíčků munga a řezem limetky. Rýži podáváme ve zvláštní misce. Vše dekorujeme lístky bylinek.

tk91

Dobrou chuť!

Share

2 comments

  1. jednoduše KRÁSA!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *