Pečená mladá kořenová zelenina

Zář 10

Pečená mladá kořenová zelenina

Udělala jsem si další výlet do Brna, takže bylo jasné, že se znovu půjdu podívat na Zelňák. Zelenina a ovoce jsou tam radost pohledět.

Koupila jsem mladou červenou řepu a mrkvičky. Mladá zelenina se báječně hodí na pečení. Doma jsem ještě přidala několik žlutých mrkví. Nad tou utěšenou hromádkou kořenové zeleniny se mně vybavil jeden z receptů Jamie Olivera. Nechala jsem se jím inspirovat a dala se do vaření.

Barevná kořenová zelenina...

O barevné mrkvi

Dnes je mrkev samozřejmě všude oranžová. Jenže to je teprve od 16. století. Do té doby bývala hlavně bílá, tu a tam také žlutá a někdy dokonce fialová. Na oranžovo ji přebarvili Holanďané, aby tím vzdali hold královské (oranžské rodině).

Jinobarevné mrkve opravdu nemají právo si říkat karotka, protože neobsahují karoten, ale třeba látky: xantophylls (žlutá), lycopene (červená), anthocyanine (fialová a černá). Tmavé mrkve jsou prý ještě zdravější než oranžová, protože kromě vitamínů (hlavně A) obsahují také ještě antioxidanty, které jsou dnes už známým elixírem mládí obsaženým též v červeném víně.

zdroj: Pravicová kuchařka

Řepě a mrkvi odkrojíme natě, můžeme ponechat krátké stonky kvůli dekoraci. Řepě odkrojíme spodní část.

Na pečení si kromě zeleniny přiravíme:

  • 5 stroužků česneku
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • hrubou mořskou sůl
  • svazek šalvěje
  • svazek majoránky
  • dobrý vinný ocet (světlý či tmavý)
  • malinový balzám (nebo krémové balzamiko s ovocnou příchutí)

Suroviny...

Zeleninu dobře omyjeme, větší mrkve rozpůlíme a předem vaříme v páře asi 20 – 30 minut.

Zeleninu nejprve uvaříme v páře...

Do pečící nádoby nalijeme 4 lžíce olivového oleje a vsypeme vychladlou zeleninu. Tu osolíme, opepříme a opět bohatě zakápneme olivovým olejem. Přidáme oloupané stroužky česneku a rukama vše dobře promícháme. Snažíme se ponechat mrkev na jedné a řepu na druhé straně. Každnou z nich budeme totiž ochucovat jinak.

Postup je velmi jednoduchý...

Nahrubo nasekanou nebo natrhanou šalvěj promícháme s červenou řepou. Natrhanou majoránku promícháme s mrkví. Červenou řepu ochutíme malinovým balzámem. Mrkev zastříkenem dobrým vinným octem. Nádobu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi půl hodiny na 200 stupňů.

Upečeno a krásně to voní...

Červená řepa pečením hodně zesládne a ovocná chuť octa se k ní báječně hodí. Mrkev je křehká a voní bylinkami. Takto upečená zelenina je vynikající přílohou k pečenému masu.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *