Kapustové karbanátky
Bře 23
Kapustové karbanátky jsou vlastně vcelku obyčejné jídlo, většinou s příměsí masa a smažené ve vrstvě oleje nebo ve friťáku. Dá se z nich ale vytvořit zajímavé a vynikající občerstvení nebo lehká večeře. K tomu nám místo masa pomůže quinoa. Je velmi nenáročná na úpravu, velmi dobrá je v salátu. Na zahuštění kapustové směsi jsem ještě nakonec použila trochu kukuřičné strouhanky, takže tu máme karbanátky bezlepkové. Pak už stačí jen podle vlastního gusta dochutit a při podávání doplnit zajímavou omáčkou.
Připravíme si:
• 1 středně velkou kapustu
• 2 žluté cibule
• 2 lžíce olivového oleje
• 2 hrsti quinoi
• 50 g kukuřičné strouhanky
• 2 celá vejce
• sušená majoránka
• pepř
• sůl
• černé sezamové semínko na posypání
Kapustu rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme košťál a vaříme v mírně osolené vodě asi 20 – 25 minut. Poté necháme zchladnout, odkapat a rozkrájíme na malé kousky.
Quinou vložíme do nádoby a zalijeme dvojnásobným množstvím vody. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Pak vypneme plamen a necháme dojít. Sem tam vidličkou promícháme.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na rozpáleném olivovém oleji osmažíme do sklovata. Přidáme k posekané kapustě. Do směsi dále přidáme také uvařenou quinou, vejce a dochutíme ji majoránkou, pepřem a solí. Podle hutnosti hmoty přidáváme kukuřičnou strouhanku do doby, až budou placičky držet pohromadě.
V dlaních pak tvarujeme úhledné, asi 2 cm silné placičky a pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Sypeme sezamovým semínkem. Plech vložíme do trouby předehřáté na 190 stupňů a pečeme asi 25 minut, než povrch placiček zezlátne.
Ke karbanátkům je vhodné podávat studenou omáčku – dip. Pro dva jedlíky jsem připravila dva druhy:
• 100 ml tučného jogurtu
• 1 lžíce majonézy
• 2 lžíce sladké chilli omáčky
• špetka uzené papriky
• červená cibule nakrájená na jemné kostičky
• 100 ml tučného jogurtu
• 2 lžíce majonézy
• 1 lžička dijonské hořčice
• 1 lžíce kaparů
Dobrou chuť!
Zrovna jsme premyslel co budeme varit – vyzkousime, vypadaji dobre:)
Díky, jsou vážně moc dobré a vlastně hrozně rychle připravené do trouby :D, P.
Bezlepkové karbanátky to vyzkouším, vypadají na fotce úžasně
Děkuji, jsou vážně moc dobré. P. 🙂