Quiche s lilkem, cuketou a rajčaty
Čvc 30
V obchodech jsou teď k mání nádherné lilky… a rajčata jsou v létě nejsladší. Lilek je báječný pro přípravu jen tak. Už pár let je pro mne stálicí příprava lilku jako Lilek á la Jean. Tato úprava je prostě báječná a lilek takto upravený se hodí jako příloha k masu nebo jen tak k bagetě.
Já tentokrát lilek použila na slaný koláč quiche. Měla jsem po ruce i krásné žluté cuketky. Cukety jsou fajn třeba plněné nebo je můžeme společně se zelenými nakrájet do pestrobarevné směsi restované zeleniny. Třeba s červenou paprikou.
Těsto na quiche jsem si vyrobila domácí, ze:
- 380 g hladké mouky
- 150 g másla
- 2 vajec
- špetky soli
Jako malé překvapení jsem do těsta přidala dvě hrsti nasekaných bylinek – saturejky a několik listů brutnáku. Pokud budete mít bylinek hrsti tři, bude to jedině dobře.
Na náplň jsem použila:
- 1 malý lilek
- 1 malou cuketu
- 3 větší rajčata
- 400 ml doma vyrobené créme fraiche (pokud máte k dispozici originál, samozřejmě ho použijte)
- 2 vejce
- kus ementálu
- muškátový oříšek
- pepř, sůl
Nejprve si připravíme těsto. Do mouky, která je smíchána s nadrobno nakrájenými bylinkami, přidáme špetku soli a do důlku nastrouháme máslo.
Prsty máslo s moukou spojíme a přidáme dvě rozšlehaná vejce. Těsto důkladně propracujeme a necháme půl hodiny v lednici odpočinout.
Zatím, co bude těsto v lednici, nakrájíme si zeleninu. Odpočaté těsto rozválíme a vložíme do pečící formy.
Na těsto střídavě vyskládáme zeleninu. Lehce ji zastříkneme olivovým olejem a dáme péci do trouby předehřáté na 200 stupňů asi na 10 minut.
Mezi tím si smícháme créme fraiche s nastrouhaným sýrem, dvěma vejci a nastrouhaným muškátovým oříškem. Dochutíme solí a pepřem. Bylinky jsem tentokrát nepřidala, protože byly zapracovány už do těsta. Ale pokud vám trochu bylinek ještě zbylo, klidně je přidejte i do této směsi.
Místo créme fraiche – velmi husté smetany, můžete použít i běžnou 12% sladkou smetanu. Do velikosti této formy (průměr 30 cm s vyšším okrajem) bude třeba cca 350 ml sladké smetany a jedno vejce navíc.
Zeleninu zalijeme ochucenou créme fraiche a pečeme dalších 25 – 30 minut.
Zchladlý, ale ještě vlažný quiche krájíme na jednotlivé porce a ihned podáváme…
Bylinkové těsto chutná báječně. Pokud nebudete quiche konzumovat po upečení ještě vlažný, trochu ho pak ohřejte v mikrovlnné troubě. Lehce ohřátá porce quiche rozvine svou vůni mnohem více.
Před přípravou quiche je třeba myslet na to, že domácí výroba créme fraiche trvá 24 hodin.
Dobrou chuť!