Tzatziki – vzpomínka na Řecko

Kvě 21

Tzatziki – vzpomínka na Řecko

Léto, dovolená, teplé letní večery, grilování, maso. A kocouři už se začínají opalovat…

Bóra se opaluje...

To všechno se mi v těchto horkých dnech vybavuje každou chvíli. A ke grilovanému masu se výborně hodí tahle původem řecká příloha, omáčka, dip… prostě Tzatziki.

Bóra se těší na maso...

Tento pokrm má různé podoby v mnoha zemích. Vůbec nejlépe by bylo použít na výrobu pravý řecký jogurt. Pokud však zrovna není po ruce, použijte hustší a méně kyselý bílý, nelépe přes plátno odkapaný jogurt. Výsledek je báječný, ale nic nechutná jako originál.

Na výrobu tzatziki budete potřebovat:

  • dvě salátové okurky
  • svazek čerstvého kopru
  • dva stroužky česneku
  • šťávu z jednoho citrónu
  • olivový olej extra-virgine
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl
  • a hlavně ten jogurt

Připravené suroviny...

Okurku oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a důkladně ji vyždímáme. Když říkám důkladně, tak myslím tolik, že se množství v misce zmenší na čtvrtinu.

Okurky před ždímáním...

Nebo alespoň na třetinu. Ždímání vám půjde nejlépe, pokud nastrouhanou okurku přesypete do cedníku a budete mačkat rukou. Nebo si berte do dlaně vždy část nastrouhané okurky a mačkejte ji jako malý gumový míček na posilování dlaní. Chce to trochu trpělivosti, protože na tom bude záviset výsledek. Tzatziki musí být husté, nesmí téci jako koprová omáčka ke knedlíkům!

Okurky po...Když máte pocit, že už jste ždímali dost, zkuste to ještě jednou. Pro jistotu. Na dvě okurky je množství jogurtu asi jako z velkého kelímku (400g?). Pak do celé směsi přidejte nadrobno posekaný kopr a nešetřte! Jeho chuť je v tomto jídle velmi zásadní. A teď česnek. Nechci psát nějaké přesné pravidlo, je to věc individuální chuti, ale já dávám 1 velký stroužek na 1 okurku. Česnek prolisujeme a přimícháme k okurce. Jsem velký milovník česneku, ale více bych už asi nedávala. Po vychlazení směsi se pořádně odleží a pak už by zanikla chuť ostatních přísad.

Přidáme jogurt, kopr a olivový olej...

Teď přidáme šťávu z jednoho citrónu. Kdyby vám připadalo, že stačí z poloviny citrónu, nechte to tak. Potom podle chuti přisolte, opepřete (pozor, i to se odleží) a nalijte přibližně lžíci olivového oleje. Ten můžete použít i na konečnou ozdobu.

Řádně vychladíme...

Teď už jen nějaké to grilované maso, bílou bagetku a můžeme hodovat!

Nejlépe jako příloha k masu...

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *