Skromný candát s majoránkou
Dub 02
Slíbila jsem pokračování rybího příběhu. Candát vážil skoro dvě kila, tak jsme si ho mohli docela dobře vychutnat. Maso z candáta je opravdová pochoutka, zde je krátký zajímavý článek.
Báječná kombinace, ke které mne ve skutečnosti inspirovala loni jedna restaurace. Snad už nemůže být nic snadnějšího.
Jedna z nejchutnějších sladkovodních ryb + čerstvá majoránka + čerstvý voňavý chléb.
Potřebujeme pouze:
- rybí filety
- několik stroužků česneku
- svazeček čerstvé majoránky
- sůl
- olivový olej extra virgin
- několik plátků anglické slaniny
- cherry-rajčátka
- čerstvý chléb
Tak málo nám bude stačit, abychom se ocitli v ráji. Postup je velmi jednoduchý:
Česnek nakrájíme na plátky, majoránku nasekáme. Obojí smícháme v misce s olivovým olejem. Rybí filety mělce křížem na straně s kůží nařízneme a ve směsi důkladně „omatláme“ ze všech stran. Nádobu přikryjeme potravinovou fólií a dáme do chladu. Nejlépe bude rybí maso marinovat do druhého dne. Díky zářezům se chuť bylinek a česneku dostane ještě hlouběji do masa.
Druhý den filety osolíme a očistíme od česnekových plátků alespoň ze strany, kde je kůže. Na té budeme pečení začínat. Česnek by se na pánvi připaloval. Na plotně už tedy čeká rozpálená pánev, která může být zcela bez tuku – olivový olej z marinování nám postačí.
Pečeme z každé strany asi dvě minuty. Nejprve rybí kousky položíme do pánve kůží dolů.
Asi po dvou minutách je otočíme a pod každý vložíme jeden nebo dva plátky anglické slaniny.
Na další pánvi jsme si současně nasucho opekli plátky chleba. K chlebu na kraj pánve postavíme na špičce do kříže naříznutá cherry-rajčátka. Za dvě minuty se současně s rybou na druhé pánvi rajčátka dokonale prohřejí a ještě více zesládnou.
Můžeme nosit na stůl, lehká večeře je hotova. Filety opatrně naklademe na talíř, ozdobíme opečenými plátky anglické slaniny, teplými rajčátky, snítkou majoránky a dáme se do jídla.
Dobrou chuť!