Velikonoční beránek – citrónový
Dub 16
Žlutá barva k jaru i k Velikonocům neodmyslitelně patří. S využitím krásně žlutých a šťavnatých citrónů jsem tedy upekla beránka. Potřebujeme chemicky neošetřené citróny, ze kterých můžeme použít kůru. Takové citróny, nevím proč, mívají většinou i více šťávy. Do citrónového piškotu můžeme přidat dle chuti kandované ovoce. Pokud beránka na noc zakryjeme potravinářskou fólií, vydrží dlouho krásně vláčný.
Suroviny:
• 250g polohrubé mouky
• 150 g moučkového cukru
• 2 lžíce vanilkového cukru
• 7,5 g (1/2 sáčku) prášku do pečiva
• kůra z jednoho citrónu
• 4 celá vejce
• 1 dcl oleje
• 1 dcl citrónové šťávy
• špetka soli
• máslo a strouhanka nebo hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme sníh, do kterého přidáme špetku soli.
Žloutky třeme s cukrem s příměsí vanilkového cukru. Směs by měla být velmi světlá a co nejhladší. Po několika minutách postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Poté přilijeme olej. Citrónovou šťávu vlijeme přes jemné sítko, většinou obsahuje zbytky zrníček. Nakonec přidáme citrónovou kůru. Do této chvíle těsto zpracovával kuchyňský robot, ale teď již ručně a zlehka vmícháme sníh.
Loni se báječně povedli…
Pomocí stěrky směs vlijeme do vymazané a moukou nebo strouhankou vysypané formy. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 30 – 40 minut.
Dobrou chuť a veselé Velikonoce!