Nakládané ředkvičky
Dub 17
Naložit a zavařit lze spoustu věcí a v každém ročním období. O tom my Češi můžeme vyprávět. A i když jste možná o nakládaných ředkvičkách neslyšeli, vyzkoušejte je. Jen tak, pár skleniček, když se na záhonku s ředkvičkami urodí více, než se stačí začerstva sníst. Ředkvičky asi dva dny po zavaření předají svou sytě růžovou barvu nálevu a zůstanou světlé.
Na nakládání jsem použila mou asi nejoblíbenější velikost zavařovacích skleniček – obsah 375ml. Je to přesně množství, které se na jednou až dvakrát spotřebuje. A co se týká přímo tohoto receptu: co jedna sklenice, to svazek ředkviček.
Na 5 sklenic budeme potřebovat:
• 5 svazků ředkviček
• 700 ml vody
• 250 ml octa
• 4 lžíce rýžového sirupu
• 3/4 lžičky soli
• 15 kuliček celého pepře
• 1/2 lžičky chilli vloček
• 3/4 lžičky fenyklových semínek
• 3/4 lžičky žlutého hořčičného semínka
Všechny suroviny na nálev přivedeme k varu a jakmile se objeví bublinky, nálev odstavíme. Dobře omyté ředkvičky můžeme rozpůlit nebo rozčtvrtit, menší můžeme ponechat v celku. Vyskládáme je do sklenic a přelijeme je zchladlým nálevem. Skleničky pevně uzavřeme a vložíme do hrnce s vodou tak, aby voda sahala nad úroveň víček. Zahřejeme na 80 stupňů a takto udržujeme asi 15 minut. Sklenice vyjmeme z vody a necháme vychladnout.
Pak to ve spíži hýří barvami
Dobrou chuť!