Jogurtový dort s jahodami a borůvkami

Čvn 06

Jogurtový dort s jahodami a borůvkami

Na tento nepečený dort jsem použila vlastní, upečený a pevnější korpus. Není příliš tuhý, je přesně tak akorát, aby se do druhého dne pod jogurtovou lavinou nerozmočil. Dort tak zůstane úhledný a dobře se porcuje.

Korpus jsem připravovala ve formě o průměru 24 cm.

Suroviny:

• 70 g polohrubé mouky
• 3 XL vejce
• 2 lžíce krystalového cukru
• 2 lžíce oleje
• špetka soli
• lžička prášku do pečiva
• lžíce hořkého kakaa

• máslo na vymazání formy
• strouhanka na vysypání formy

Oddělíme žloutky od bílků. Z těch vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáme všechen cukr. Poté snížíme otáčky a přidáváme jeden žloutek po druhém. Přilijeme olej a pak přisypáváme směs zbylých sypkých surovin. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut nebo klidně o minutku méně. Necháme zcela zchladnout.

Suroviny na jogurtovou vrstvu:

• 400 g tučného bílého jogurtu
• 180 g zakysané smetany 18%
• pár kapek vanilkového extraktu
• 2 lžíce agávového sirupu
• 6 plátků želatiny

• ovoce na výplň a ozdobu dortu
• několik meduňkových nebo mátových lístků

Jogurt s vysokým procentem tuku smícháme se zakysanou smetanou. Přidáme vanilkový extrakt a podle vlastní chuti osladíme. Plátky želatiny namočíme do minimálního množství vody. Jakmile změkne, mírně zahřejeme – nevaříme. Vše přidáme do jogurtové směsi.

Čistou dortovou formu vyložíme potravinovou fólií, vložíme upečený korpus, poklademe ovocem a zalijeme jogurtovou směsí. Korpus se po zchladnutí zmenšil, takže jogurtová hmota bude i na bocích. Necháme vychladit alespoň 3 hodiny, lépe přes noc. Ovocem zdobíme těsně před podáváním.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *