Levandulový sirup
Čvc 01
Když se vám podaří sklidit levanduli v tom největším květu, je ten správný čas na výrobu domácího sirupu.
Levandule z vlastní zahrádky je stejně tak vhodná na sušení a další použití levandulových květů. Třeba na výrobu domácího levandulového cukru.. Nebo můžete květy prostě jen tak skladovat ve skleničce a použít je třeba na levandulové sušenky.
Levandulovým sirupem můžeme ochutit jak domácí limonády, tak různé krémy při přípravě dezertů. Nebo přidat pár kapek do koktejlu.
Při výrobě jsem postupovala stejně jako u všech mých bylinkových sirupů, které vyrábím už léta.
Budeme potřebovat:
• větší svazek levandule
• 1,8 l převařené vody
• 1 kg sirupového cukru
• 20 g kyseliny citrónové
Převařenou vodu necháme zchladnout a svazek ponoříme květy dolů. Jednodušší bude, když si květy svážeme. Vše můžeme zatížit prkénkem a uložíme na dva dny do lednice.
Po dvou dnech vyjmeme svazek levandule a přes gázu, která zachytí případné nečistoty a hmyz, slijeme tekutinu do hrnce. Vsypeme cukr. Používám sirupový, je o dost jemnější, než běžný krystalový cukr. Na silnějším plamenu mícháme, až se cukr rozpustí. Necháme přejít varem. Nakonec přidáme kyselinu citrónovou a stane se kouzlo: Tekutina se zabarví do růžova 🙂
Sirup plníme do vroucí vodou vylitých a vysušených lahví. Lahve uzavřeme a na půl hodiny položíme do vodorovné polohy, nejlépe na utěrku.
Takto připravený sirup skladujeme klidně i rok. Nebude mít už tak výraznou barvu, ale na chuti se nic nezmění.
Na zdraví!