Jelení plátky s pomerančovou omáčkou
Lis 04
Právě teď na podzim si můžeme vychutnat zvěřinová jídla více, než jindy. Zvěřina patří mezi moje nejoblíbenější druhy masa a nejraději nakupuji zvěřinu chlazenou, protože v tom případě si lze dokonale prohlédnout opracování.
Recepty z dobrého a kvalitního masa připravuji většinou velmi jednoduše. Zvěřina se krásně páruje s brusinkami, ale i dalším ovocem. A nemusí chybět ani kapka kvalitního alkoholu, jako v tomto případě.
Suroviny na dvě větší porce:
• 400 g jelení kýty
• 100 g másla
• šťáva z jednoho pomeranče
• 3 lžíce brusinkové zavařeniny
• lžíce pomerančového likéru Grand Marnier
• 20 kuliček jalovce
• čerstvě mletý pepř
• sůl
Jalovec rozdrtíme v hmoždíři, jeho vůně je pak velmi intenzivní. Na pánvi rozehřejeme máslo a na něm zprudka opečeme osolené a opepřené plátky masa. Maso před použitím rozhodně nenaklepáváme. Do pánve přidáme jalovec. Plátky obrátíme a přilijeme pomerančovou šťávu. Přidáme také brusinky a jakmile začne směs houstnout, zastříkneme pomerančovým likérem. Nakonec vyjmeme maso a omáčku přecedíme.
Podáváme s pečenými brambůrky nebo dobrou bagetou. A neměla by chybět sklenka červeného vína.
Dobrou chuť!