Věnečky s jahodovou polevou
Čvn 25
Nerada trhám či stříhám květiny na zahradě. Připadá mi, že tam je jim lépe, déle vydrží a nadělají daleko více krásy, než ve váze. Doma pak za pár dní uvadnou, opadají.
A když už si nějaké natrhám, většinou je to záchrana těch, co pomlátil déšť nebo kroupy nebo těch, které rozválely nebo zlomily kočky. Pak mi jich není líto. Směs květů právě ze začátku léta je asi ta nejromantičtější.
A právě vůně růžových lístků mne přivedla na myšlenku, že doma ve sklenici mám sušené růžové květy, které dokáží jakýkoliv moučník nebo dezert povznést o pár stupínků výš. Vyrobila jsem tedy věnečky a jakési „éclairs“ z odpalovaného těsta. Takové pečivo můžeme naplnit různými krémy, nejraději mám s příchutí slaného karamelu. Já ale vzala jen šlehačku, kterou jsem ochutila několika kapkami růžové vody.
Suroviny na odpalované těsto:
• 160 ml vody
• 160 ml mléka
• 4 g krystalového cukru
• 160 g másla
• 160 g hladké mouky
• 260 g celých vajec (v mém případě 5 středně velkých)
Suroviny na náplň:
• 250 ml smetany ke šlehání
• pár kapek růžové vody
Suroviny na polevu:
• 4 větší jahody
• pár kapek citrónové šťávy
• 2 lžíce moučkového cukru
• sušené růžové lístky na posypání
Do menšího kastrůlku vlijeme vodu, mléko a přidáme cukr a máslo. Směs na mírném plamenu zahřejeme a mícháme, dokud se cukr a máslo nerozpustí. Poté najednou vsypeme celé množství mouky a intenzivně mícháme tak dlouho (asi 3 minuty), dokud se na dně a po stranách nezačne objevovat tenký povlak. Poté těsto přemístíme do mísy od robotu a rozprostřeme ho po stěnách – lépe a rychleji tak začne chladnout. Jakmile není těsto zcela horké, pomocí robotu vmícháváme postupně vejce do doby, než je směs kompaktní. Těstem naplníme cukrářský sáček a na pečící papír postupně nanášíme tvary dle svého přání. Po upečení každý z nich zvětší svůj objem téměř dvojnásobně. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 20 – 25 minut. Tvary musí začít sytě zlátnout. Troubu během pečení v žádném případě neotvíráme!
Zchladlé odpalované pečivo můžeme naplnit z obou stran cukrářským sáčkem s dlouhou úzkou špičkou. Můžeme ale také každý tvar podélně rozříznout a na krém položit kousky jahod, poté zakrýt vrchní částí. Já naplnila těsto vyšlehanou smetanou s několika kapkami růžové vody.
Jahodová poleva je krásně sytě červená a velmi zajímavá. Několik rozkrojených jahod propasírujeme přes jemné síto, šťávu zachytíme do misky. Ke šťávě přidáme pár kapek citrónu a moučkový cukr. Důkladně promícháme a polevou přeléváme. Ihned sypeme jedlými růžovými plátky. Takto pečivo necháme dobře vychladit.