Pečené vepřové kolínko na černém pivě
Říj 18
Křehkým a voňavým pečeným kolenem jednou za čas nepohrdne snad žádný milovník dobře připraveného masa. Připrava se obejde bez spousty hrnců v kuchyni a naše tělo dostane zdravou dávku přírodního kolagenu.
Aby bylo kolínko opravdu křehké, je lépe ho před pečením uvařit.
Na vaření kolena si připravíme:
• očištěné koleno o váze asi 1 kg
• 1 celá cibule
• 2 celé mrkve
• 10 kuliček černého pepře
• 6 kuliček nového koření
• 12 kuliček jalovce
• 4 bobkové listy
• 1 polévkovou lžíci soli
Koleno vložíme do hrnce, přidáme očištěnou a napůl rozkrojenou cibuli, očištěnou mrkev rozkrojenou na několik částí. Jalovec rozdrtíme v hmoždíři a přidáme do hrnce společně s dalším kořením. Osolíme, zalijeme vroucí vodou. Nejde nám o vývar, ale chceme, aby si maso ponechalo co nejvíce své chuti. Vaříme asi 1,5 hodiny.
Pečení kolena:
• 4 stroužky česneku
• 1 lžička soli
• vývar z vaření kolena na počáteční podlévání
• 4 celé žluté cibule
• 0,5 l černého piva
Po uvaření vyjmeme koleno a ostrým nožem nařízneme jeho kůži křížem tak, že vzniknou čtverečky. Do mezer vmasírujeme utřený česnek se solí. Koleno vložíme do pekáče, podlijeme vývarem a první půlhodinu pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů.
Poté snížíme teplotu pečení na 140, do pekáče přidáme na proužky nakrájenou cibuli a maso přelijeme černým pivem. Pečeme pomalu, občas přeléváme výpekem. Dbáme, aby na povrchu kolínka neutkvěla cibule – připalovala by se.
Pečené kolínko podáváme s hořčicí, čerstvě strouhaným křenem, nakládanými okurkami, cibulkami, prostě s tím, co má kdo nejraději. Ale hlavně s čerstvým chlebem a dobrým pivem.
Dobrou chuť!