Pečené fazole na řecký způsob
Srp 26
Obří bílé fazole „gigantes plaki“ v husté rajčatové omáčce ovoněné bylinkami. To se mi okamžitě vybaví s názvem „pečené řecké fazole“. V každém obchodě s řeckými potravinami je lze koupit třeba i ve studené podobě – jako salát.
Jako hlavní chod jsou takto upravené fazole skvělé jako samostatné jídlo, bohatě zakápnuté olivovým olejem, podávané s bílým pečivem. Já mám tento druh fazolí nejraději jako „snídaňové“ – společně s dobrou opečenou salsicciou a vejci.
Připravíme si:
• 600 g bilých fazolí (měla jsem peruánskou máslovou fazoli)
Na vaření fazolí:
• několik snítek čerstvé saturejky
• stroužek česneku
Na rajčatovou omáčku:
• 4 lžíce olivového oleje
• 2 žluté cibule
• 4 stroužky česneku
• 1 plechovka loupaných rajčat
• 700 ml rajčatové passaty
• 2 lžičky sušeného oregána
• pepř
• sůl
• pár čerrstvých rajčat k zapékání
K podávání:
• několik snítek čerstvého oregána
• olivový olej
Fazole důkladně propláchneme ve studené vodě a namočíme je nejlépe na 12 hodin. Množství vody volíme asi třikrát větší, než je objem fazolí.
Po namáčení fazole slijeme a na vaření je zalijeme čistou vodou. Do hrnce přidáme několik snítek čerstvé saturejky – ta je velmi prospěšná v boji s nadýmáním. Pro ochucení fazolí můžeme přidat celý stroužek česneku. Fazole vaříme do doby, až budou zcela měkké. Rozhodně nepočítejte s tím, že při dalším zapékání „dojdou“. Některé fazole při namáčení, jiné až při vaření svléknou svou slupku. Bez ohledu na tento fakt zapečeme vše, i se slupkami.
Cibuli nakrájíme nadrobno, stejně tak česnek. Na rozehřátém olivovém oleji nejprve zesklovatíme cibulku, poté přidáme nasekaný česnek. Vzápětí přidáme plechovku rajčat a passatu. Okořeníme, dobře osolíme a necháme provařit asi 45 minut.
Uvařené fazole slijeme a vsypeme do zapékací nádoby. Vše zalijeme rajčatovou omáčkou, přidáme pár snítek oregána a v troubě rozehřáté na 170 stupňů zapékáme asi 1 hodinu. Do pekáčku můžeme hned na začátku přidat na kousky nakrájená čerstvá rajčátka ze zahrady nebo z truhlíků za oknem.
Takto upravené fazole lze také zavařit do sklenic stejně, jako jsou ty kupované. Sklenice zavařuji v hrnci s vodou, která sahá nad víčka, při teplotě 80 stupňů asi 20 minut. V pohodě pak vydrží ve spíži a budou vždy po ruce. Z uvedeného množství surovin budeme mít asi sedm sklenic.
Dobrou chuť! Kali Orexi!