Krémová bramborová polévka s pečenými hříbky
Zář 10
Pro odborníky houbová sezóny prakticky nikdy nekončí. Většina rekreačních houbařů včetně mne se však těší na tu pravou houbovou sezónu, která je právě na podzim. Já byla letos poprvé na houbách letošní druhý záříjový den. Úlovek nebyl nijak ohromný, ale moc mne potěšily hříbky a také fakt, že celkové množství stačilo na polévku i na kotletky na houbách. Takže jsem vlastně byla spokojená moc. K dochucení polévky jsem použila muškátový květ, bez kterého se kuchyně mojí babičky neobešla.
Polévky bylo asi šest porcí (záleží na velikosti talířů) a byly potřeba tyto suroviny:
• 2 lžíce olivového oleje
• 2 žluté cibule
• 2 mrkve
• 1 petrželový kořen
• kus celeru – v množství odpovídajícím petrželi
• 2-3 hrsti nakrájených hub
• 5 větších brambor
• 1,2 l zeleninového vývaru
• 2 lžičky sušené majoránky
• špetka muškátového květu
• čerstvě mletý pepř
• sůl
• lžíce créme fraiche
• 200 ml smetany ke šlehání
K podávání:
• 2 lžíce sádla
• hříbky – ty nejkrásnější z celého úlovku
• 1/2 syrové brambory na porci
• lístky čerstvé majoránky
Na rozehřátém olivovém oleji osmahneme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Poté přidáme cibuli na kostičky a také houby. Chvilku restujeme. Pak přisypeme brambory nakrájené na kostky a vše zalijeme vývarem. Pokud nemáme vývar, musíme vše dobře osolit. Množství zvolíme tak, aby po rozmixování polévka nebyla moc tekutá ani moc řídká, prostě krémová. Přidáme sušenou majoránku, kterou při sypání do hrnce promneme mezi dlaněmi. Vaříme do změknutí kořenové zeleniny. Nakonec polévku rozmixujeme a přidáme obě smetany. Dochutíme pepřem a muškátovým květem a necháme polévku přejít varem.
Na lžíci sádla osmahneme malé kostičky syrových brambor a také plátky hříbků, které polévku hezky ozdobí. Houbové plátky necháme opéci dozlatova. Kostičky brambor obracíme, aby se opékaly ze všech stran.
Polévku podáváme s pečenými hříbky, kostičkami brambor a lístečky majoránky.
Dobrou chuť!