Hruškový páj

Říj 10

Hruškový páj

Páj známe nejčastěji ten americký, jablečný. Jako náplň koláče, který má těsto ze spodní i horní vrstvy, můžeme zvolit klidně dýni nebo hrušky, jako v tomto případě. Lépe je využít odrůdu středně měkkou. Kombinace hrušek, vanilky a zázvoru je pro mně neodolatelná. Tento koláč je navíc krásně vláčný a zároveň se dobře porcuje a nerozpadá se.

Suroviny:

Těsto:

• 500 g hladké mouky
• 2 celá vejce
• 3 lžíce třtinového cukru
• špetka soli
• 250 g másla

Náplň:

• 750 g hrušek
• šťáva z jednoho citrónu
• vanilkový extrakt
• 2 lžičky mleté skořice
• 2 – 3 lžíce třtinového cukru (dle sladkosti hrušek)
• 3 špetky sušeného mletého zázvoru
• 3 lžíce kukuřičného škrobu

• 1 celé vejce na potření

Páj jsem pekla ve formě o průměru 30 cm, s výškou okraje 4 cm.

Tento druh těsta zpracovávám raději ručně, než v robotu. Cukr – měl by být co nejjemnější. Klidně ho rozmixujte. Jemný cukr smícháme s moukou a solí. Postupně přidáme obě vejce a pak po kouscích přidáváme máslo. Máslo by mělo být studené, ale ne přímo z lednice. Vše dobře propracujeme, hrudky másla důkladně rozmělníme. Těsto, zakryté nebo ve folii, pak necháme odpočinout alespoň 30 minut, ale ne v lednici. Obsahuje hodně másla a před pečením bychom museli zase dlouho čekat, než bude možné těsto vyválet.

Po uplynutí času těsto rozdělíme na větší a menší „polovinu“. Tu větší část těsta vyválíme na výšku asi 0,5 cm silný plát v alespoň přibližně požadovaném tvaru a vyložíme jím formu. Pečlivě vytvarujeme boční okraje, aby později bylo možné je spojit s vrchní vrstvou těsta. Spodní vrstvu propícháme vidličkou.

Menší část těsta vyválíme na trochu slabší plát, než je ten spodní. Do těsta vykrojíme několik otvorů, můžeme i ozdobně.

Hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na větší kostky. Vše v misce zalijeme šťávou z jednoho velkého citrónu, aby hrušky neztmavly. Přidáme cukr, vanilkový extrakt, mletou skořici a mletý zázvor. Nakonec přidáme škrob a důkladně vše promícháme. Hruškovou směs rozprostřeme na vrstvu těsta ve formě. Vše zakryjeme horní – vykrajovanou vrstvou. Tvary, třeba lístečky, které jsme vykrojili, ozdobíme povrch těsta. Okraje spojíme se spodní vrstvou. Vše potřeme rozšlehaným vejcem.

Pečeme na horní i spodní ohřev v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 35 minut do doby, až bude zlatavý povrch a hrušková hmota bude bez viditelné tekutiny.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *