Banánové soufflé a špagety Carbonara

Úno 22

Banánové soufflé a špagety Carbonara

Zima je ročním obdobím, kdy se těšíme na léto. Není to jen kvůli mrazivému počasí a nedostatku slunečních paprsků. Nemáme také možnost zajít na zahradu a přinést si domů voňavé třešně, meruňky, švestky nebo právě otrhaný rybíz.

V zimě nám zbývá buď sáhnout po kompotu, který jsme si vyrobili, po mraženém ovoci a nebo se vypravit do obchodu. Tam v tuto roční dobu najdeme především jižní ovoce jako je ananas, pomeranče, mandarinky a také banány. Spousta lidí pokládá banán za naprosto obyčejné ovoce, plné cukru, prázdné energie, bez vitamínů a zdraví prospěšných prvků. Dokonce jsem kdysi zaslechla i přirovnání, že banán je „prasátko mezi ovocem“. Z následujících řádků je ale patrné, že tomu tak není.

Banány

Banány obsahují vysoké množství draslíku, který reguluje zadržování vody v těle. Působí jako prevence a lék na potíže s vysokým krevním tlakem, nadváhou a otoky končetin.

Banány obsahují další důležité látky pro naše fyzické i mentální zdraví: hořčík, vápník, železo, fosfor a zinek. Jsou také nejméně rizikovou potravinou pro alergiky.

Banány jsou poměrně bohatým zdrojem vitamínu A, některých vitamínů skupiny B a také vitamínu C. Obsahují rovněž velké množství přírodního cukru, který se dovede rychle uvolnit do našeho krevního systému a fungovat jako rychlý zdroj energie. Téměř okamžitě zvedá naši výkonnost a schopnost soustředění.

Banán je pro svou jemnost výbornou stravou při trávících potížích (žaludeční vředy, průjem).

V době nemoci nebo rekonvalescence nám banán pomůže rychle se zotavit. A pokud jste se v noci nebo k ránu vrátili z nějaké oslavy? Připravte si koktejl z mléka a banánů a doslaďte ho medem. Banán utiší žaludek a s pomocí medu obnoví zničenou hladinu cukru v těle, zatímco mléko utiší váš trávící systém a celkově vás zavodní.

Zdroj: Internet

Inspirací pro další recept mi byla Zlatá kniha Mary Berryové Dezerty a cukroví.

Na soufflé pro čtyři osoby si přiravíme:

  • 3 středně velké banány
  • 2 lžičky citrónové šťávy (já použila limetkovou)
  • 4 bílky
  • 25 g moučkového cukru
  • cukr na posypání

Suroviny na soufflé...

Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 230 stupňů. Naplněné misky do ní budeme vkládat za malou chviličku.

Misky o obsahu 300 ml lehce vymažeme olejem. Pokud máte jako já mističky menší, budete jich potřebovat více. Na vymazání jsem použila olivový olej.

Oloupané a nakrájené banány rozmačkáme vidličkou. Pokud jde práce špatně, klidně je lehce rozmixujte.

Banány a sníh...

Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého jsme na začátku přidali špetku soli. Do tuhého sněhu postupně přidáváme cukr.

Nyní stěrkou nebo drátěnou metlou zlehka vmícháme rozmačkané banány.

V miskách před pečením...

Lžící plníme směs do misek, které máme kvůli lepší manipulaci na plechu. Já měla misky o menším obsahu, než je psáno v originálním receptu, takže jich bylo trochu více. Pečeme 15 minut, dokud porce nevyběhnou a nezhnědnou. Horké soufflé pocukrujeme a ihned podáváme…

Banánové soufflé...

A co teď se zbylými čtyřmi žloutky? Měla jsem v lednici pár plátků pancetty a kus parmazánu… takže: Špagety Carbonara! Recept jsem vzala od Itala a dobře udělala.

Pancettu jsem nakrájela na malé kostičky a opekla je na pánvi.

Pancetta...

Mezi tím jsem nastrouhala kus parmazánu (já použila výborný Gran Moravia) a smíchala sýr se čtyřmi žloutky. V receptu jsou počítány dva žloutky na jednu porci.

Špagety a žloutky s parmazánem...

Uvařené těstoviny jsem dala do pánve s opečenou slaninou promíchala. Pak jsem pánev odstavila z tepelného zdroje, přidala směs sýra a žloutků a ještě jednu malou naběračku vody z těstovin. Hotovo, podáváme.

Špagety Carbonara...

Nebo můžeme pořadí obrátit a po skvělých těstovinách si v podobě banánového soufflé připravit rychlý a lehký dezert.

Dobrou chuť!

Výsledek...

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *