Bylinkovo – sýrové sušenky
Srp 07
Tyhle sušenky jsou přímo ideální k vínu a jsou plné čerstvých bylinek. V prvním případě je v přesile tymián, ve druhém hraje hlavní roli majoránka.
Sušenky s tymiánem a kozím sýrem
Suroviny:
◦200 g hladké mouky
◦150 g čerstvého kozího sýra (kdo kozí sýr nemá rád, může ho nahradit ricottou)
◦125 g másla
◦1 vejce
◦špetka soli
◦1 – 2 hrsti nasekaných bylinek (převážně tymián, dále pak oregáno a listy šalvěje)
◦1 vejce na potření
◦sezamová a lněná semínka na posypání
◦mořská sůl nebo Fleur de sel na posypání
Smícháme mouku, nastrouhané máslo, špetku soli, kozí sýr…
… vejce a bylinky. Vypracujeme hladké pevné těsto a pokud se nepřestane lepit na pracovní plochu, přidáme ještě přiměřené množství mouky. Hotové dáme odpočinout asi na 30 minut do lednice.
Poté těsto na troše mouky rozválíme na tenký, maximálně 0,5 cm vysoký plát a rádýlkem vykrajujeme sušenky.
Rozšleháme si vejce a vykrájené sušenky jím potřeme právě teď, dokud těsto leží na pracovní ploše. Povrch sušenek posypeme lněnými nebo sezamovými semínky a mořskou solí nebo použijeme Fleur de sel.
Fleur de sel
Bývá označována také jako „královna solí“ nebo jako „kaviár mezi solemi“.
Mořská sůl Fleur de Sel (z francouzštiny „Solný květ“) vzniká velmi zřídka, sklízí se ručně a k jejímu získání je potřeba kromě zkušeností neustálého pozorování, trpělivosti a citlivých rukou a také zvláštní souhru slunce, větru a vody. Pouze při současném působení ranního oparu, lehkého větru a horkého slunce se tvoří na povrchu zvláštních malých pánví tenké vrstvy krystalů soli, které jsou velmi křehké jako tenká vrstva ledu. Tyto podmínky nejsou každý den, což také umocňuje vzácnost této soli. Poté se pomocí speciálního nástroje Fleur de Sel velmi opatrně odebere a suší se ve velkých koších na slunci. Takto získaná sůl je nejen gurmánským požitkem, především je však nesmírně zdravá a chutná. Fleur de Sel je křupavá a má vysokou zbytkovou vlhkost. Krystalky soli se sbírají z povrchu solných jezírek v Bretani, v oblasti Guérande, Ile de Ré a Camarque.
zdroj internet
Pečeme v předehřáté troubě, nejlépe na pečícím papíru, na 200 stupňů asi deset minut. Ze sušenek se za tu dobu stanou nadýchané nazlátlé polštářky.
Stejným způsobem vytvoříme i druhou variantu.
Sušenky s bryndzou a čerstvou majoránkou
Suroviny:
◦200 g hladké mouky
◦150 g bryndzy
◦50 g másla
◦1 vejce
◦špetku soli
◦hrst nasekané majoránky (jen lístečky)
◦1 vejce na potření
◦celý kmín na posypání
Příprava probíhá stejně, jako v prvním případě. Jen povrch solit nemusíme, bryndza bývá slaná dostatečně.
Bryndzu výhradně z ovčího mléka, tedy Liptovskou, u nás v obchodech asi jen tak nekoupíme. Běžně je k mání jen vyrobená z ovčího a kravského mléka.
Pokud sušenky stačí vychladnout, budou díky sýrům krásně vláčné a voní po bylinkách.
Dobrou chuť!