Caprese z nejlepších rajčat
Srp 03
Italská klasika – salát Caprese. Až se vám dostanou do ruky sladká letní rajčata a nebo výborná rajčata coeur de boeuf, připravte si tento lehký a velmi známý předkrm.
Pro přípravu budeme potřebovat kromě rajčat pouze kvalitní olivový olej, čerstvou bazalku a mozzarellu.
Mozzarella
Ta pravá mozzarella se vyrábí z buvolího mléka, které je využíváno pouze pro tento účel. K běžné konzumaci se buvolí mléko nehodí. Ve skutečnosti je tak výživné a tak bohaté na tuky a kasein (hlavní protein v mléce. Obvykle tvoří asi 80% všech mléčných bílkovin. Řada mléčných výrobků je založena na srážení kaseinu.), že by bylo nestravitelné.
Mozzarella z kravského mléka je vlastně čerstvý sýr máčený ve slaném nálevu. Taková mozzarella však nemá tu správnou chuť a silnou mléčnou vůni.
zdroj: www.mozzarelladibufala.org
Rajčata nakrájíme na silnější plátky. Mozzarelu rozdělíme prsty, protože v této konzistenci se nám ji nejspíše nepodaří nakrájet.
Na každou porci natrháme několik bazalkových lístků a vše zalijeme olivovým olejem. Sůl není třeba. A můžeme si vychutnávat to bezchybné spojení chutí v italských barvách.
A jestli máte sladkých rajčat větší množství, zkuste si vyrobit domácí sušená rajčata. Můžete použít sušičku na potraviny. Rajčata nakrájíme na asi 0,5 cm silné plátky a po přibližně 12 – 15 hodinách (podle obsahu vody v rajčatech) máme skvělé rajčatové chipsy.
Nebo rozložte asi 1 cm silné plátky rajčat na plech vyložený pečícím papírem a nechte v troubě při 50 stupních a s pootevřenými dvířky asi 10 hodin. Sladká chuť rajčatových plátků bude ještě intenzivnější a budete mít kdykoli k dispozici konzervované léto.
Takto usušená rajčátka můžeme naložit s několika stroužky česneku a větvičkami tymiánu do olivového oleje.
Kdykoliv tak budeme mít skvělou přísadu do těstovin nebo součást předkrmu.
Dobrou chuť!