Četnické roštěnky

Říj 10

Četnické roštěnky

Filmy s četníkem ze Saint Tropez zná asi každý. Kdo se však dívá důkladně, určitě zaznamenal, že se zde také vařilo. To by bylo, aby ve francouzském filmu nebyla zmínka o jídle! Ale autoři filmu Četník v New Yorku nenechali četníky masovou dobrotu dokončit a tak jsem to jednou zkusila sama. A od té doby se tenhle recept jmenuje v mé kuchyni takto.

Na vaření si vyhradíme asi hodinu a půl. Uvedené množství je připraveno pro dvě osoby:

  • plátek masa na osobu (nejlépe hovězí roštěnka, lze i z vepřového, např. kotleta nebo libová krkovice), maso musí být alespoň na dva prsty silné
  • 4 větší žluté cibule
  • 300 g uzené slaniny v celku (popř. anglické, ale málo prorostlé)
  • 1/8 másla
  • ostrá francouzská hořčice
  • provensálské koření
  • pepř
  • sůl
  • 3/4 – 1 l suchého červeného vína

Suroviny

Voňavou slaninu nakrájíme na kostičky a necháme vyškvařit v těžkém litinovém pekáči nebo velkém kastrolu. Na přípravu roštěnek bude naprosto ideální.

Slaninku opražíme...

Na slaninu položíme osolené a opepřené pláty masa (netřeba naklepávat a pokud ano, pak jen lehce hranou dlaně). Osolené a opepřené maso potom bohatě posypeme provensálským kořením.

Maso by mělo být vysoké na dva prsty...

Silně (ve vrstvě asi 1 cm) potřeme francouzskou hořčicí.

Hořčicí nešetříme...

Na to vše nasypeme cibuli nakrájenou na kostičky a necháme maso na mírném plameni opékat asi 10 minut.

Bohatě zasypeme cibulí...

Maso se po celou dobu přípravy NEOTÁČÍ, jen se lehce vodorovnými pohyby protřepává celá nádoba. Po cca 10 minutách se na cibuli nechá rozpustit máslo a maso se dále (stále na mírném plameni) opéká za občasného protřepání dalších cca 10 minut.

Přidáme kus másla...

Poté se vše zalije vínem tak, aby bylo ponořené a odkryté se dusí, dokud maso nezměkne a z cibule a ostatních ingrediencí se nevytvoří hustá šťáva.

Zalijeme vínem...

Doba přípravy závisí na kvalitě masa. Je dobré zpočátku, aby neubylo příliš tekutiny, dusit maso pod pokličkou a před změknutím masa odkrýt.

Výsledek stojí za to!

Jako přílohu doporučuji francouzskou bagetku – šťávy bude hodně. A zapíjíme dostatečným množstvím červeného vína, se kterým jsme vařili.

Dobrou chuť!A třeba mrkneme na kousek filmu a budeme spokojeně trávit tak jako četníci v jejich hotelovém pokoji …

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *