Chlebíček meruňkový od hlavy až k patě
Čvc 23
Je tady čas meruněk. Mají barvu jako slunce v podvečer a jsou nádherně sladké. Meruňky se více rozvoní při tepelné úpravě a tak můžete vyzkoušet tento jednoduchý, rychlý a vynikající meruňkový chlebíček.
Je to vlastně varianta mé oblíbené „kefírové“ buchty. Už jsem ji kdysi vyzkoušela s rybízem a teď jsem se rozhodla pro jakousi obměnu téhož receptu.
První změnou byla mouka. Místo hladké mouky jsem použila v poměru 1:1 směs hladké a špaldové mouky. Pečivo nebo třeba slané koláče s příměsí tmavé mouky dostanou hned báječnější chuť a jsou navíc zdravější.
Druhá změna oproti rybízovému receptu se týkala kyšky. Použila jsem pouze 250 ml kefíru a druhou polovinu množství jsem nahradila rozmixovanými meruňkami.
Připravíme si následující suroviny:
- 350 g směsi hladké a špaldové mouky
- 50 g moučkového cukru
- 175 ml slunečnicového oleje
- 2 celá vejce
- 1 prášek do pečiva
- 250 ml kefíru nebo kyšky
- asi 1/2 kg meruněk
Mouku, cukr a prášek do pečiva dobře promícháme. Množství cukru je většinou minimální, ovoce obsahuje cukru dost.
Do nádoby s odměrkou, která je určena pro mixér, nalijeme kefír a postupně přidáváme meruňky. S pomocí ručního mixéru tak vytvoříme neslazený meruňkový koktejl. Směs je hotova tehdy, až se hladina v nádobě přiblíží k rysce s nápisem 500 ml.
Do meruňkového pyré přidáme vejce a olej, poté vše přilijeme do sypké směsi. a dokonale promícháme.
Několik meruněk nakrájíme na větší kousky. Ty můžeme jednak přimíchat do tekuté směsi a jednak jimi poklademe povrch chlebíčku po přelití do formy.
Formu na chlebíček vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou nebo krupicí a nalijeme do ní těsto.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 50 minut. Abychom si byli jisti, že těsto je dobře propečené i uvnitř, špejlí píchneme šikmo směrem ke středu formy. Špejle nesmí být vlhká a nesmí se lepit.
Po upečení necháme chlebíček zchladnout ve formě a pak ho opatrně vyklopíme.
Můžeme lehce zasypat moučkovým cukrem a krájíme na silnější plátky…
Upekli jsme vynikající, šťavnatý letní moučník k odpolední kávě…
Dobrou chuť!