Chlebíček meruňkový od hlavy až k patě

Čvc 23

Chlebíček meruňkový od hlavy až k patě

Je tady čas meruněk. Mají barvu jako slunce v podvečer a jsou nádherně sladké. Meruňky se více rozvoní při tepelné úpravě a tak můžete vyzkoušet tento jednoduchý, rychlý a vynikající meruňkový chlebíček.

Je to vlastně varianta mé oblíbené „kefírové“ buchty. Už jsem ji kdysi vyzkoušela s rybízem a teď jsem se rozhodla pro jakousi obměnu téhož receptu.

První změnou byla mouka. Místo hladké mouky jsem použila v poměru 1:1 směs hladké a špaldové mouky. Pečivo nebo třeba slané koláče s příměsí tmavé mouky dostanou hned báječnější chuť a jsou navíc zdravější.

Druhá změna oproti rybízovému receptu se týkala kyšky. Použila jsem pouze 250 ml kefíru a druhou polovinu množství jsem nahradila rozmixovanými meruňkami.

Připravíme si následující suroviny:

  • 350 g směsi hladké a špaldové mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 175 ml slunečnicového oleje
  • 2 celá vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 ml kefíru nebo kyšky
  • asi 1/2 kg meruněk

Připravené suroviny...

Mouku, cukr a prášek do pečiva dobře promícháme. Množství cukru je většinou minimální, ovoce obsahuje cukru dost.

Do nádoby s odměrkou, která je určena pro mixér, nalijeme kefír a postupně přidáváme meruňky. S pomocí ručního mixéru tak vytvoříme neslazený meruňkový koktejl. Směs je hotova tehdy, až se hladina v nádobě přiblíží k rysce s nápisem 500 ml.

Do meruňkového pyré přidáme vejce a olej, poté vše přilijeme do sypké směsi. a dokonale promícháme.

Sypká a tekutá směs...

Několik meruněk nakrájíme na větší kousky. Ty můžeme jednak přimíchat do tekuté směsi a jednak jimi poklademe povrch chlebíčku po přelití do formy.

Formu na chlebíček vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou nebo krupicí a nalijeme do ní těsto.

Ve formě...

Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 50 minut. Abychom si byli jisti, že těsto je dobře propečené i uvnitř, špejlí píchneme šikmo směrem ke středu formy. Špejle nesmí být vlhká a nesmí se lepit.

Po upečení necháme chlebíček zchladnout ve formě a pak ho opatrně vyklopíme.

Upečeno...

Upečeno1...

Můžeme lehce zasypat moučkovým cukrem a krájíme na silnější plátky…

Krájíme na silnější plátky...

Upekli jsme vynikající, šťavnatý letní moučník k odpolední kávě…

Výborný chlebíček k odpolední kávě...

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *