Chřestová trilogie

Kvě 10

Chřestová trilogie

Tři recepty ze tří základních ingrediencí, to bude dnes hlavní téma.

Právě probíhá chřestová sezóna, ale nabídka v českých obchodech nám to bohužel nedává moc znát. Přesto se mi dostal do ruky krásný, zelený křupavý chřest. Já osobně ho mám raději, než chřest bílý. Pokud jsou však k mání v čerstvém stavu, ráda si dám oba dva druhy. I pro následující recepty je lze oba kombinovat.

Naše hlavní tři ingredience budou:

  • zelený chřest
  • kvalitní uzený losos
  • několik čerstvých vajec

Tři základní suroviny...

Začneme tím, že si chřest uvaříme. Dolní část chřestových stonků odlomíme a spodní třetinu očistíme škrabkou. Pokud použijeme bílý chřest, jeho stonky oloupeme po celé jeho délce.

Do hrnce s vodou přidáme plátek másla, kolečko citrónu, špetku soli a špetku cukru. Vaříme jen několik minut tak, aby chřest zůstal křupavý. To bude záviset na síle stonků, ale bude nám rozhodně stačit deset minut.

Vaření chřestu...

První způsob podávání jsem zvolila s opečenými tousty a se zastřeným vejcem. Každý z chřestových stonků obalíme plátkem uzeného lososa, navrch položíme a jemně vidličkou porušíme zastřené vejce. Je to velmi chutná kombinace. To vše ještě zakápneme olivovým olejem a talíř doladíme trochou čerstvě namletého pepře. Doporučovala bych podávat s ohledem na zastřené vejce teplé.

Chřest se zastřeným vejcem...

Chřest se zastřeným vejcem2...

Další varianta podávání chřestu je celkem neobvyklá. Na dovolené ve Francii jsem si všimla malých skleniček s barevnou náplní nazývaných „verrine„. Ve skle se pak skrýval studený předkrm nebo sladký dezert. Sklo může být různé velikosti a tvaru a snadno pak vykouzlíme barevný a nápaditý předkm.

Verze pro dvě osoby:

  • 100 gramů uzeného lososa
  • 1 balení ricotty
  • bílý pepř a sůl podle vlastní chuti
  • 4 stonky chřestu
  • 2 vejce

Lososa rozmixujeme s ricottou, ochutíme bílým pepřem, případně mírně osolíme. Pamatujme však na to, že uzený losos bývá dostatečně slaný.

Na pánvi rychle umícháme dvě vejce a osolíme.

Do sklenice vložíme míchaná vejce. Na vejce pak položíme stonek teplého chřestu nakrájený na kousky a na chřest pomocí zdobícího sáčku naneseme lososovou pěnu. To celé ozdobíme chřestovou hlavičkou a ihned podáváme s opečeným toustem. Nejlépe jako teplý předkrm nebo lehkou večeři.

Verrine...

Verrine2...

A třetí varianta: Frittata. Jistý druh italské omelety, pro kterou je typické smíchání zeleniny, kousků masa nebo třeba i těstovin s vejci ještě za studena. Jedná se vlastně o jakousi variantu české „selské“ omelety.

Na jednu menší omeletu potřebujeme:

  • 3 vejce
  • 6 stonků chřestu
  • tři lžíce mléka
  • plátek uzeného lososa
  • strouhaný parmazán
  • špetku soli

Pánev dobře vytřeme olivovým olejem, vlijeme na ni směs vajec rozšlehaných s mlékem, přidáme chřest a na velmi mírném plameni pečeme pouze z jedné strany. Kousky uzeného lososa můžeme přidat k chřestu přímo do omelety nebo růžičkou z lososa omeletu nakonec pouze ozdobit. Omeletu můžeme lehce posypat parmazánem.

Omeleta...

Omeleta2...

Přeji Vám dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *