Chřestové koláčky s mátou
Kvě 24
Díky tomu, že letos se mi doma v lednici objevilo opravdu hodně chřestu, je tu další chřestový recept. Slaný koláč, i ve zmenšené verzi se hodí jako kterékoliv denní jídlo. A jeho vůně se rozvinou ještě lépe, když není zcela studený.
Suroviny na těsto:
• 180 g hladké špaldové mouky
• 80 g studeného másla
• 2 cl studené vody
• špetka soli
Z uvedených surovin vypracujeme rukama těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme asi hodinu v lednici odpočinout.
Suroviny na náplň:
• 200 g bílého sýra (já použila domácí Lučinu)
• 1 vejce
• hrst mátových lístků
• čerstvě mletý pepř
• sůl dle chuti
Dále pak několik chřestových stonků, které jsme povařili asi 3 minuty ve vodě tak, jak se chřest běžně připravuje. Tedy se špetkou soli, špetkou cukru, plátkem citrónu a oříškem másla. Po třech minutách vaření chřest vyjmeme a vložíme do ledové vody. Výborně poslouží miska se studenou vodou a několika kostkami ledu. Chřest se prudce zchladí, zelený si zachová jasně zelenou barvu a chřest až příliš nezměkne.
Bílý sýr smícháme s vejcem a nasekanými mátovými lístky. Podle chuti opepříme a osolíme.
Domácí Lučina
Stačí smíchat 500 g bílého jogurtu a 200 ml 30% smetany. Směs přemístíme do plátna, kterým jsme vyložili síto. To posadíme na misku a necháme při pokojové teplotě na kuchyňské lince odkapávat asi 36 hodin. Přibližně v polovině času můžeme plátno svázat a balíček malinko stisknout. Z uvedeného množství získáme přibližně 250 g Lučiny. Domácí Lučinu pak přemístíme do vhodné nádobky s víčkem a uložíme do lednice.
Těsto vtlačíme do formiček, dno několikrát propíchneme vidličkou a předpečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů asi 10 minut. Poté formičky s těstem vyjmeme z trouby a naplníme je sýrovou směsí. Do směsi vtiskneme kousky chřestu. V pečení pokračujeme do doby, než začne povrch koláčků zlátnout. To bude trvat asi 20 minut.
Mírně zchladlé koláčky vyklopíme z formiček a podáváme s kouskem listového salátu a sklenkou dobrého vína.
Dobrou chuť!