Citrónová polévka s červenou čočkou a kuřecím masem
Bře 20
Citrónová polévka se v různých obměnách objevuje ve všech kuchyních jižních národů. Přidala jsem do ní červenou čočku, ale existují také varianty s rýží nebo těstovinou zvanou orzo. Tahle polévka zasytí a je velmi osvěžující v letních dnech. Stejně tak ale může silný vývar s dávkou vitamínu C posílit naše tělo při nachlazení. Chuť polévky je skvělá a ani trochu neobvyklá.
Nejprve si připravíme suroviny na silný kuřecí vývar:
• 1 celé kuře
• 1 mrkev
• 1 cibule
• 4 bobkové listy
• 10 kuliček černého pepře
• 6 kuliček nového koření
• 1 lžička mořské soli
• malý svazek zelené petrželky
Kuře dobře očistíme. Cibuli zbavíme té nejvrchnější slupky, ale další můžeme ponechat. Cibuli rozkrojíme napůl, mrkev na více částí. Vše včetně koření zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Poté stáhneme plamen a zvolna vaříme asi 1 a půl hodiny. Během vaření sbíráme pěnu z povrchu.
Vývar zcedíme a necháme vychladnout, abychom mohli sebrat tuk. Kuřecí maso obereme, na polévku bude potřeba asi polovina (moje kuřátko vážilo 1,6 kg). Zbytek masa můžeme využít třeba na těstoviny (kuřecí maso s brokolicí a smetanou) nebo parmentier (natrhané kuřecí maso zapečené pod vrstvou bramborové kaše).
Na 8 porcí polévky si připravíme:
• 1 střední cibuli
• 2 stroužky česneku
• 3 lžíce olivového oleje
• špetku kurkumy
• 1,5 l kuřecího vývaru
• 250 g suché červené čočky
• špetku bílého mletého pepře
• šťávu ze dvou citrónů
• 2 žloutky
• vařené kuřecí maso
• sůl na dochucení
K podávání:
• sýr Feta
• plátky citrónu
• lístky petrželky
Před začátkem vaření vyjmeme žloutky z lednice, aby získaly pokojovou teplotu.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, stejně tak česnek. Vše opečeme na rozpáleném olivovém oleji.
Červenou čočku propláchneme a zcedíme. Přidáme ji k cibuli s česnekem. Přidáme špetku kurkumy. Vše zalijeme kuřecím vývarem. Jakmile bude čočka měkká – to bude trvat asi 15 minut, přidáme prohřát kuřecí maso. Polévku okořeníme pepřem a solí dle vlasní chuti.
Z citrónů vylisujeme šťávu a postupně ji přiléváme ke dvěma žloutkům. Šleháme metlou, aby se vše dobře spojilo. Z polévky odebereme asi dvě naběračky tekutiny, kterou tenkým pramínkem zašleháme ke žloutkům s citrónovou šťávou. Srovnali jsme tak teplotu všech přísad. To zabrání sražení žloutků v horké polévce.
Polévku podáváme s kousky sýra Feta, plátkem citrónu a lístkem petrželky.
Dobrou chuť!