Čokoládové lanýže (tři druhy)
Úno 03
Čokoláda nikdy nezklame a hodí se téměř pro každou příležitost, ať už se jedná o dárek nebo jen tak něco na zub ještě po dezertu. Z kvalitní čokolády lze celkem jednoduše vyrobit čokoládové lanýže a mohou mít příchuť podle našeho gusta.
Čokoládové lanýže
Na 25 – 30 lanýžů bude potřeba:
• 200 g kvalitní čokolády (já měla 70%)
• 125 ml 40% smetany
• 25 g másla
• hořké kakao (s co nejvyšším obsahem tuku) na obalení
Ve vodní lázni ohřejeme smetanu a sem tam ji promícháme. Do smetany vsypeme na kousky nalámanou čokoládu (já měla čokoládové floky) a přidáme také máslo. Až se vše spojí a rozpustí, hmotu necháme chladnout v pokojové teplotě a později vložíme zakryté do lednice. Po přibližně dvou hodinách (stupeň tuhnutí průběžně kontrolujeme) z hmoty tvarujeme pomocí lžičky nebo vypichovátka na melouny menší kuličky. Mám raději pravidelnější tvary, takže jsem kuličky v dlaních trochu uhladila a pak je důkladně obalila v sypkém kakau. Lanýže uchováme v lednici v pohodě i pár týdnů. Z lednice lanýže vytáhneme asi hodinku před podáváním.
Skořicové lanýže se zázvorem
Na 25 – 30 lanýžů bude potřeba:
• 200 g kvalitní čokolády
• 125 ml 40% smetany
• 25 g másla
• pár kousků kandovaného zázvoru (neslazeného a nesířeného)
• mletá skořice
Do druhé dávky rozpuštěné čokoládové hmoty jsem přidala na malinké kostičky nakrájený kandovaný zázvor a stejně tak dala hmotu vychladit do lednice. Při vykrajování jsem pak čokoládové kuličky obalila v mleté skořici. V každém soustu pak najdeme třeba i dva kousky zázvoru, který si se skořicí ohromně chuťově rozumí.
Čokoládové lanýže s kávou a likérem Grand Marnier
Na 20 lanýžů bude potřeba:
• 200 g kvalitní čokolády
• 125 ml 40% smetany
• 25 g másla
• 2 lžíce silné kávy
• 1 lžíce likéru Grand Marnier
• hořké kakao (s co nejvyšším obsahem tuku) na obalení
Do poslední části rozpuštěné čokoládové hmoty jsem přidala silnou kávu a likér Grand Marnier. Hmotu jsem pak nalila do plastové krabičky a dala ji ztuhnout do lednice. Po zchladnutí jsem hmotu vyklopila a nakrájela na hranolky. Povrch každého lanýže jsem pak obalila v hořkém kakau a do středu plochy vtiskla kávové zrnko. Pokud byste měli raději kávové zrnko křupavé, ozdobte jím lanýž až těsně před podáváním. Pobytem v lednici zvlhne. Myslím, že pro milovníky kávy jsou tyhle lanýže to pravé.
Dobrou chuť!