Cuketové rolky v rajčatovo-švestkové pikantní omáčce

Zář 18

Cuketové rolky v rajčatovo-švestkové pikantní omáčce

Dokud jsou rajčata na keříku, ještě mám od loňska v poznámkách jeden recept na dobrou rajčatovou omáčku. Tato omáčka se dá použít třeba samotná na těstoviny. Je vynikající. Já ji v tomto případě použila jako společníka pro cuketové závitky. I cuket je totiž letos vážně dost a to je dobře.

Cuketové závitky můžeme ať už s kozím nebo jiným čerstvým bílým sýrem, podávat jen tak, třeba jako chuťovky. Závitky pečené v omáčce pak mohou být skvělá večeře.

Na omáčku si připravíme:

• 2 kg zralých rajčat
• 500 g čerstvých švestek
• 6 sušených švestek
• 400 g žluté cibule
• 4 lžíce olivového oleje
• 4 stroužky česneku
• 2 lžíce nadrobno nakrájeného zázvoru
• 2 chilli papričky
• 1/2 lžičky mleté skořice
• 4 lžíce třtinového cukru
• kůru z jednoho citrónu
• šťáva z 1/2 citrónu

Příprava omáčky je vcelku jednoduchá. V litinovém kastrolu na rozehřátém olivovém oleji necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, zázvor a česnek, právě v tomto pořadí. Poté přidáme na čtvrtinky nakrájená rajčata. Rajčata neloupu, ale pokud chcete, můžete. Vzápětí přidáme na čtvrtiny nakrájené čerstvé švestky a také švestky sušené. Přidáme všechno koření a citrónovou kůru. Omáčku vaříme na mírném plameni asi dvě hodiny do doby, než se vše dokonale rozvaří. Občas promícháme. Nakonec přidáme citrónovou šťávu dle vlastní chuti. Rajčatovo-švestkovou omáčku můžeme také zavařit do sklenic. Dobře vymyté a vysušené je naplníme omáčkou asi 2 cm pod okraj. Pevně uzavřeme a v hrnci s vodou, která sahá nad víčka sklenic, vaříme na 80 stupňů asi 20 minut.

Na cuketové závitky bude třeba:

• 2 spíše menší, nejlépe mladé cukety
• 150 g čerstvého kozího sýra
• několik snítek tymiánu
• lžíce olivového oleje
• sůl

Cukety nakrájíme na co nejtenčí plátky. Tvorbu plátků škrabkou nedoporučuji, plátky jsou pak příliš tenké. Nakrájené plátky cuket rozložíme na pracovní plochu a nasolíme. Necháme asi 20 minut odpočívat. Cukety pustí vodu a stanou se tak pružnějšími, což na rolování potřebujeme.

Sůl otřeme papírovou utěrkou a na pánvi potřené olivovým olejem každý plátek z obou stran opečeme. Kousek sýra společně se snítkou tymiánu zabalíme do každého plátku. Už v této fázi bychom mohli cuketové rolky podávat jako předkrm k aperitivu.

Já jsem rolky naskládala do kokotek a určila tak jasně velikost porcí. Do každé kokotky jsem přidala pikantní rajčatovou omáčku a vše jsem zasypala strouhaným parmazánem. Pak už stačí v troubě předehřáté na 200 stupňů zapéci po dobu asi 20 minut.

Podáváme ihned, doplníme bagetkou.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *