Dort s jablky a vůní perníku

Úno 05

Dort s jablky a vůní perníku

Se zimním obdobím mám jablka prostě spojená a vůně perníku se k nim ohromně hodí. Můžeme ho nazvat dortem nebo koláčem, je lehký a osvěžující s minimem cukru. V sezóně by se zcela jistě dal připravit i z jiného ovoce.

Dort se skládá z pečené a nepečené vrstvy.

Suroviny na korpus:

• 4 celá vejce
• 4 lžíce třtinového cukru
• 125 g másla
• 250 g mandlové mouky
• 1/2 lžičky perníkového koření (používám od Antonína)
• 3 lžíce brusinkové zavařeniny

Použila jsem dortovou formu o průměru 24 cm.

V robotu utřeme cukr s vejci. Ta přidáváme jedno po druhém. Poté přidáme máslo a pomalu přisypáváme jemnou mandlovou mouku. Přisypeme perníkové koření.

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a vlijeme mandlovou směs. Pomocí stěrky rozetřeme hmotu směrem k okrajům formy, při pečení se střed tolik nenafoukne.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20 minut, pak snížíme teplotu na 150 a pečeme ještě 10 minut. Poté vyjmeme z formy a necháme zchladnout na mřížce.

Na nepečenou jablečnou vrstvu si připravíme:

• 1 kg jablek (asi 6-7 ks)
• 800 ml vody (rozdělíme na 650 + 150)
• šťávu z jednoho citrónu
• 3 lžíce cukru
• 2 sáčky pudingového prášku s příchutí vanilky

• misku s vodou a citrónem pro odložení nakrájených jablek

Jablka oloupeme a rozkrájíme na kostičky o hraně asi 1 cm. Nakrájená jablka vkládáme do vody s citrónem, aby nezhnědla.

Na sporáku přivedeme k varu 650 ml vody, do které jsme přidali šťávu z jednoho celého citrónu a cukr. Množství cukru je orientační, záleží na sladkosti té které odrůdy jablek. Díky citrónové šťávě zůstanou jablka i po uvaření krásně žlutá.

Nakrájená jablka vložíme do vroucí vody a vaříme do doby, než budou dle našeho přání, nejlépe „al dente“. Některé kousky se (dle druhu jablek) mohou i rozvařit, ale to je jen k dobru věci.

Ve zbylém množství vody (150 ml) rozmícháme postupně oba pudingové prášky. Směs poté za stálého míchání vlijeme do vroucích jablek a dvě minuty mícháme. Odstavíme z ohně a za občasného míchání necháme mírně zchladnout ještě v nádobě.

Studenou dortovou formu vyložíme potravinovou fólií a vložíme upečený korpus. Ten potřeme zavařeninou. Ta jednak přidá další chuťový rozměr a také zabrání přílišnému provlhnutí korpusu.

Na zavařeninu nalijeme pudingovou směs s jablky, uhladíme a necháme vychladit v lednici. Asi za dvě hodiny můžeme podávat. Zdobila jsem kandovanými třešnemi.

Dobrou chuť!

Share

4 comments

  1. Johana /

    Zdravím Pavli,
    Tak tento recept ráda vyzkouším, jablka jsou naše oblíbená v jakékoli stavu. Děkuji.

    • Pavlína
      Pavlína /

      To jsem ráda, děkuji Ti za komentář, Jani, měj se krásně, P. 🙂

  2. Andrea /

    To vypadá nádherně a moc chutně, děkuji za recept. 🙂

    • Pavlína
      Pavlína /

      Andreo, díky za komentář 🙂 Dortík je vážně moc dobrý. Jen se v ponurých dnech zimního měsíce ledna špatně tvoří slušné fotky 🙂 Mějte se hezky, P.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *