Fenyklový krém s pastisem

Lis 18

Fenyklový krém s pastisem

Fenykl je ideální zelenina pro chladné období, i když u nás ne tak často využívaná, bohužel. Snad nejčastěji se objevuje ve spojení s rybou, proto jsem použila na dekoraci kaviár, ale stejně tak to může být kousek uzeného pstruha nebo pár kousků pečeného lososa. Nakrájený na tenké plátky je fenykl skvělý i v salátech, ale stejně tak je z něho skvělá polévka.

DSC_0257

Suroviny na 3 – 4 porce:

• 1 větší fenyklová bulva
• 1 žlutá cibule
• 3 lžíce olivového oleje
• 1 dcl Pastisu
• 0,5 l zeleninového vývaru
• 100 g créme fraiche

K podávání:

• Créme fraiche
• Snítka čerstvého fenyklu
• Tmavý chléb
• Kaviár

f3

Na rozpáleném olivovém oleji zprudka orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli. Fenyklovou bulvu překrojíme napůl a vyřízneme kořen. Poté ji nakrájíme na kostky. Zelené snítky si uchováme na ozdobu jednotlivých porcí. Fenykl přidáme k cibuli a společně ještě minutku až dvě restujeme. Poté vše zastříkneme dávnou Pastisu, který velmi příjemně umocní fenyklovou chuť. Jsou vlastně tak trochu příbuzní. Necháme „zasyčet“ a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme asi 20 minut – do změknutí fenyklu. Poté směs rozmixujeme, vmícháme hustou smetanu créme fraiche a necháme prohřát.

f2

Podáváme v nahřátých talířích, zdobíme nočkem créme fraiche (pomocí dvou lžiček proti sobě tvarujeme malé nočky), snítkou fenyklu a lžičkou kaviáru. Nakonec přidáme krutony z tmavého pečiva, v mém případě ve tvaru rybky 😛

Dobrou chuť

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *