Focaccia… se sardelovým máslem

Srp 03

Focaccia… se sardelovým máslem

Pro mne je tahle focaccia hitem letošního léta. K mým oblíbeným rajčatům, bílému sýru i salátům se hodí lépe světlé pečivo. Bagety z obchodu jsou možná dobré ten den, ale další den už jsou gumové nebo ztvrdlé. Focaccia vydrží – pokud ji tedy nesníte – čtyři dny klidně.

Z uvedeného množství surovin vyšlo těsto přesně na jeden hluboký plech běžné velikosti.

Na kvásek si připravíme:

• 21 g čerstvého droždí (polovina kostky)
• 1 lžíci krystalového cukru
• 20 ml vlažné vody
• špetku hladké mouky

Na těsto bude třeba:

• vzešlý kvásek
• 500 g hladké mouky
• 300 ml vlažné vody
• 1 vrchovatá lžička jemné mořské soli
• 1 lžíce olivového oleje extra virgin

Dále budeme potřebovat:

• 3 lžíce oleje na potření plechu a těsta
• hrubou sůl na posypání

• několik snítek čerstvého rozmarýnu
• černé olivy (nejlépe „na řecký způsob“)
• sušená rajčata naložená v oleji

Nejprve si připravíme kvásek. Rozdrobené droždí zasypeme krystalovým cukrem a směs vymícháme metličkou do pěny. Poté přidáme vlažnou vodu. Pro kynutí nepoužívám kohoutkovou vodu, ale třeba kojeneckou, bez bublin a chlóru. Misku zakryjeme čistou utěrkou a necháme kvásek vzejít. To bude trvat asi 20 minut.

Do robota s hnětacím hákem vsypeme část mouky smíchané se solí, přidáme kvásek a na nejnižší rychlost hněteme. Postupně přisypáváme mouku a přiléváme vodu. Přidáme lžíci oleje. Pokud bude těsto lepivé (ono trochu bude, ale nesmí být moc), dle potřeby přidáme mouku. Uhnětené těsto necháme zakryté kynout asi 45 minut.

Po nakynutí těsto z mísy vyklopíme na pomoučený povrch a rukama krátce prohněteme. Těsto malinko vytahujeme do stran podobně, jako to dělají pekaři pizzy.

Plech na pečení potřeme olivovým olejem a přeneseme do něj těsto. Na plechu těsto ještě malinko povytáhneme do všech směrů. Těsto potřeme olivovým olejem a zakryté (třeba druhým stejným plechem) necháme kynout ještě asi 30 minut.

Troubu rozpálíme na 210 stupňů, horní i spodní ohřev. Do těsta vytvoříme prsty dolíčky a do každého z nich vložíme to, co máme nejraději. Obyčejná focaccia je jen s rozmarýnovými snítkami, ale můžeme přidat kousky sušených rajčat naložených v oleji nebo vypeckované černé olivy. Těsto bude místy tvořit bublinky. Focacciu posypeme hrubou mořskou solí a pečeme asi 10 minut – do požadovaného odstínu zlatavé barvy. Troubu NEOTEVÍRÁME až do konce pečení. Necháme zchladnout na mřížce.

Focacciu krájíme zchladlou a podáváme buď jen s dobrým olivovým olejem, s rajčaty, bílým sýrem.

Velmi jsem si oblíbila sardelové máslo, které jsem vylepšila o černé olivy naložené na „řecký způsob“. Olivy nejsou v žádném nálevu a jsou s peckou.

Sardelové máslo si snadno připravíme z těchto surovin:

• 250 g změklého másla
• 25 g ančoviček (asi 1/3 běžné skleničky)
• asi 13 ks černých oliv

Olivy vypeckujeme a společně s ančovičkami a změklým máslem vše vyšleháme tyčovým mixérem. Pomocí stěrky přemístíme máslo do samostatné nádobky a zakryté potravinovou fólií necháme vychladit. Uvidíte, že si toto máslo zamilujete 🙂

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *