Galette des Rois – Tříkrálový koláč

Led 03

Galette des Rois – Tříkrálový koláč

Svátek Tří králů připadá vždy na šestého ledna. Kdysi býval i důležitější (a v některých zemích stále je) než Vánoce, protože právě v ten den dorazili Tři do Betléma a přinesli Ježíškovi své dary. A dárky proto dostávaly v tento den i děti.

Pro tuto příležitost se připravuje – hlavně v severní, střední a západní Francii – Galette des Rois. V jižní části Francie to pak bývá spíše „Brioche des Rois“.

Již během adventního období můžeme koupit „Galette des Rois“ – hotový koláč a společně s ním papírovou královskou korunu. V koláči je zapečená figurka, tzv. „la fève“. Pokud si chcete připravit vlastní koláč, figurku lze koupit samotnou. Nešlo jinak, než abych si pořídila „kočičí“, ale existují figurky panovníků nebo postavičky, ze kterých lze složit betlém. Místo keramické figurky lze použít také třeba mandli nebo sušené ovoce.

Na přípravu koláče budeme potřebovat:

• 2 balení vyváleného listového těsta

Z časových důvodů jsem použila kupované listové těsto. V českých obchodech jsem doposud nenarazila na vyválené těsto kruhového tvaru a tak nám nezbude, než si kruh vytvořit. Z prvního těsta vykrojíme kruh co možná největší (až k okrajům), z druhého těsta pak kruh o 2 cm menší.

Na náplň koláče si připravíme:

• 100 g másla
• 100 g mandlové mouky
• 80 g krystalového cukru
• 2 celá vejce + 1 bílek
• 50 ml mandlového likéru Amaretto

Na potření těsta před pečením:

• 1 žloutek
• 3 lžíce mléka

Na potření upečeného koláče:

• 1 lžíci agávového sirupu
• 3 lžíce horké vody

V míse nebo v robotu vyšleháme máslo pokojové teploty společně s cukrem. Pak přisypáváme mandlovou mouku. Poté budeme do směsi zašlehávat postupně obě celá vejce včetně zbylého bílku. Přidáme mandlový likér nebo třeba pomerančový likér Grand Marnier. Vyšlehanou hmotu necháme zchladnout v lednici, klidně do druhého dne. Jedná se o hmotu s názvem „frangipane“, kterou ráda používám třeba na švestkový koláč.

Menší kruh listového těsta přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Vychlazenou mandlovou hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou větší špičkou a od středu ji nanášíme na těsto. Ponecháme volný okraj asi 1,5 cm. Ten potřeme rozšlehanou směsí žloutku a mléka. Do mandlové hmoty, lépe co nejblíže vnějšího okraje, vložíme figurku. Vše zakryjeme větším plátem těsta, okraje dobře přitiskneme. Znovu potřeme směsí žloutku a mléka. Snažíme se, aby nám žloutky nestékaly na boky. Listové těsto se pak slepí a pečením se nezdvihne. Tupou stranou nože vytvoříme ozdobný vzor na povrchu. Uprostřed koláče před pečením vytvoříme průduch – komín. Ten můžeme vytvořit ještě na dalších dvou až třech místech (přímo v ozdobných rýhách), aby mohla unikat pára a koláč se nenafoukl.

Koláč vkládáme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme asi 35 – 45 minut. Pokud se průduchy při pečení zalepí (stává se to kvůli potření žloutkem), znovu je uvolníme. Pokud by byl koláč vyšší a začal rychleji zlátnout, stáhneme teplotu nebo případně můžeme koláč zakrýt alobalem.

Horký koláč potřeme směsí horké vody a agávového sirupu. Povrch bude krásně lesklý. Koláč necháme téměř zchladnout. Podáváme s vychlazeným sektem nebo ciderem. Já měla můj oblíbený, hruškový.

Podává se většinou tak, že nejmenší ze sešlosti se schová pod stůl a určuje, komu právě ukrojený kousek koláče připadne. Kdo získá ve svém kusu koláče i figurku, stává se králem a může tento den nosit královskou korunu. On sám by také měl příští rok tříkrálový koláč připravit.

Přeji Vám zdraví a štěstí v novém roce a dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *