Grilovaná vepřová žebírka

Čvc 09

Grilovaná vepřová žebírka

Jedna dovolená je za mnou. Moje oblíbené místo v Jižních Čechách tentokrát připomínalo pobyt u moře. Předposlední červnový týden byl prostě v Čechách velmi horký. Opalování bylo pouze pro odvážné, takže bylo lépe trávit denní čas na výletech, v klimatizovaných kavárnách a nedalekých krásných místech, jako jsou Třeboň, Telč nebo Jindřichův Hradec. I zvěř – srnci, zajíci nebo ondatry v potoce – se objevovala pouze brzo ráno nebo navečer.

Večeře, která bývala ve velmi pozdních – o poznání chladnějších hodinách, pak mohla být i grilovaná.

Tentokrát přišla řada na grilovaná vepřová žebírka se třemi druhy omáček a vynikajícím chlebem.

Žebra jsem marinovala 24 hodin v lednici v balzamikovém octu. Přidala jsem česnek, olivový olej, třtinový cukr a čerstvý rozmarýn v tomto poměru:

  • 1 dcl balzamikového octa

  • 1 dcl olivového oleje
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 5 stroužků česneku
  • 7 snítek rozmarýnu

Druhý den večer, když už byl gril rozpálený, jsem rozmarýnové větvičky z marinády vhodila přímo na žhavé uhlíky v grilu, aby příjemně provoněly nejen maso, ale i okolní vzduch. A také jsem pečlivě odstranila plátky česneku, které by se na grilu připalovaly. Žebra pak ležela na grilu nad žhnoucími uhlíky do té doby, dokud nebyla dostatečně propečená. Zbylou marinádou jsem je samozřejmě při pečení potírala. Kdo měl chuť, osolil si žebírka až při podávání, ale upřímně řečeno, ani to nebylo potřeba.

K žebrům jsem připravila tři omáčky, které byly pro grilované maso jako stvořené:

1) Jogurtová:

  • 1 kelímek tučnějšího bílého jogurtu
  • 1 chilli paprička
  • snítka čerstvé bazalky
  • kůra z jednoho citrónu
  • sůl

2) Švestková:

  • 4 lžíce švestkových povidel
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 2 lžíce švestkového vína

3) Dijonská:

  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu

Vždycky jsem velmi ráda obírala kostičky, takže tohle pro mne byla velká pochoutka…

Přeji všem dobrou chuť i na dovolené!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *