Grilovaná zelenina s pečenou rybou
Čvn 02
Nastal čas grilování, na který se těší snad úplně každý. Na grilu můžeme připravit kompletní menu od předkrmu po dezert. Ale o tom až později. Pro dnešek jsem připravila můj oblíbený salát z grilované zeleniny. Je krásně barevný. A k němu jsem podávala pečený filet lososového pstruha.
Potřebujeme:
• 1 střední lilek
• 2 mladé cukety
• 1 červenou papriku
• 1 žlutou papriku
• několik pazochů zeleného chřestu
• olivový olej
• šťávu ze dvou citrónů
• několik lístků čerstvé bazalky
• pažitkové květy
• 2 filety lososového pstruha
• 2 plátky bylinkového másla
• hrubou mořskou sůl podle chuti
• čerstvou bagetu
Lilek nakrájíme na tenké plátky, stejně tak cukety. Papriku dobře očistíme a nakrájíme na širší pruhy. Zeleninu potřeme olivovým olejem a na mřížce opékáme z obou stran. Odkládáme do misky.
Stonkům zeleného chřestu odlomíme spodní část a je-li třeba, ještě ho škrabkou očistíme. Chřest stejně jako zeleninu ogrilujeme. Na grilovanou zeleninu použijeme zálivku z olivového oleje (já raději nefiltrovaný) a citrónové šťávy. Používám poměr 2 díly oleje : 1 díl citrónové šťávy. Dobře protřepeme, třeba v uzavřené skleničce od jogurtu. Touto emulzí zeleninu ochutíme a necháme alespoň půl dne v chladu odležet. Před podáváním přidáme natrhané lístky bazalky, můžeme posypat rozmačkanými květy pažitky nebo jen tak ozdobit kvítky oregana.
Filety lososového pstruha očistíme, pinzetou vytaháme nejdelší kosti. Do pečící nádoby kápneme olivový olej, rozetřeme jej a vložíme rybí filety s kůží. Ty z vrchu rovněž zakápneme olivovým olejem a vložíme do rozpálené trouby pod gril asi na 8 minut. Pokud rybu připravujeme na venkovním krytém grilu, položíme ji na olejem potřenou silnou vrstvu alobalu. Doba grilování je podle intenzity ohně a velikosti ryby.
Před podáváním necháme na horkém rybím filetu rozpustit plátek bylinkového másla. Pro bylinkové máslo používám směs sušených bylinek, samozřejmě bez soli, kterou promíchám s máslem pokojové teploty. Takto připravená směs je velmi aromatická a vyhovuje mi lépe, než připravená s z čerstvých bylinek. Máslo uchovávám v alobalové rolce v mrazáku. Před použitím stačí z másla pouze odkrojit potřebný počet plátků a z nich alobal sloupnout.
K jídlu podáváme plátky bagety, které si případně můžeme zlehka opéci na grilu.
Dobrou chuť!
To je nádhera 🙂 Takhle připravenou zeleninu miluju úplně kdykoliv 🙂
Já moc, někdy to grilování nemá konce, ale výsledek stojí za to 🙂 Díky 😛
Souhlasím, vypadá to velice chutně. 🙂
Díky, Lukáši 😛
Fantazia, toto mozem jest kazdy den!!
Přesně tak, a masíčko se dá obměňovat. Ale takhle úžasná zelenina je skvělá i bez masa 🙂