Harira – marocká cizrnová polévka

Bře 06

Harira – marocká cizrnová polévka

Polévka s vůní orientu, která je skvělá na zahřátí v chladných dnech. Stejně tak může sloužit ke zpestření předvelikonočního půstu, který nás v nejbližších dnech čeká. Receptů existuje spousta asi tak jako na českou bramboračku. Já poprosila o recept člověka, který má s touto kuchyní bohaté zkušenosti a hariru vařil snad stokrát. Po ochutnání jeho hariry jsem se rozhodla polévku vyzkoušet. Existuje samozřejmě také verze s masem, nejčastěji jehněčím.

Při vaření jsem poměr ostatních surovin odvodila od základního množství suché cizrny, tj. půlkilového balení. Z tohoto množství vznikne asi 8 – 10 porcí polévky.

• 1/2 kg suché cizrny

Cizrnu namočíme přes noc nebo i déle. Vodu 2x – 3x vyměníme. Moje cizrna se namáčela asi 20 hodin. Pak ji do měkka uvaříme, to bude trvat asi 70 minut. Vodu na vaření NESOLÍME. Ale to platí u všech druhů luštěnin.

Dále si připravíme: :

• 4 lžíce olivového oleje
• 2 žluté cibule
• 4 stroužky česneku
• 1 vrchovatou lžíci oloupaného a nasekaného čerstvého zázvoru
• 5 mrkví
• 2 stonky citrónové trávy
• 1 červenou papriku (kapii) na kostičky (v létě místo ní dvě rajčata bez slupky a dužiny)
• 2 lžíce třtinového cukru
• 2 lžičky kurkumy
• 1 lžičku sladké papriky
• 1 lžičku mletého koriandru
• 1 lžičku mletého římského kmínu
• 1 lžíci rajčatového protlaku
• sůl
• pepř

Na závěrečné dochucení:

• 1 lžičku mleté skořice
• šťávu z poloviny citrónu

K podávání:

• uvařená cizrna vcelku
• červená paprika na kostičky
• čerstvý koriandr
• citrón


Na rozpáleném olivovém oleji postupně osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, zázvor, česnek. Po chvilce přidáme nastrouhanou nebo najemno nakrájenou mrkev. Jde nám o to, aby mrkev pustila barvu a co nejvíce ze své chuti. Přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku. Pokud bychom měli po ruce dobrá a sladká rajčata, použili bychom „concassé“ z nich. Odstranili bychom slupku s dužinou a rajčata nakrájeli na jemné kostičky.

Poté přisypeme třtinový cukr, necháme ho zkaramelizovat. Je na čase přidat suché koření, stále mícháme. Koření se nebojíme, polévka se do dalších dní rozleží a chutě budou ještě intenzivnější.

Pak už jen přidáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem z cizrny. Pak přidáme cizrnu, ze které jsme odebrali malé množství. To použijeme jako dekoraci talíře před podáváním.

Vaříme do změknutí veškeré zeleniny. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme mletou skořicí a citrónovou šťávou.

Polévku podáváme ozdobenou cizrnou, na kostičky nakrájenou paprikou a lístky čerstvého koriandru. Přidáme ještě skrojek citrónu.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *