Hovězí burgry s medvědím česnekem, sýrem Feta a dipem z pečených paprik

Dub 30

Hovězí burgry s medvědím česnekem, sýrem Feta a dipem z pečených paprik

Tento rok jsem měla opět to štěstí, že jsem byla obdarována dost velkým množstvím medvědího česneku. Velkou část z této dávky vždy využiji na pesto. V lednici by zcela jistě vydrželo i měsíc, ale přesnou trvanlivost nejsem schopna zjistit, protože je vždy snědeno daleko dříve. Velmi ráda přidávám nakrájený medvědí česnek do tvarohu a tak vznikne zdravá a výrazná pomazánka, která nejvíce chutná na tmavém chlebu.

Zatím naposledy jsem se rozhodla přidat nakrájený medvědí česnek do mletého masa a výsledek byl báječný.

Suroviny:

  • 2 velké hrsti listů medvědího česneku
  • 1 kg hovězího mletého masa
  • 100 g sýra Feta
  • trochu perlivé vody
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • olivový olej
  • pečivo dle počtu porcí
  • 4 červené papriky
  • 4 lžičky majonézy

Začneme přípravou paprikového dipu. Papriky omyjeme a na suché pánvi důkladně ze všech stran opečeme tak, aby co největší plocha získala černou barvu. Poté papriky uložíme do mikrotenového sáčku, který dobře uzavřeme. Po zhruba půl hodině papriky vychladnou a pustí vlhkost. Díky tomu se pak budou dobře loupat rukama. Z paprik odstraníme kromě povrchové slupky i jádřince a co nejdůkladněji je očistíme. V žádném případě papriky neoplachujeme pod tekoucí vodou, protože bychom ztratili sladkou šťávu, která se díky pečení v paprikách projevila naplno. Paprikovou dužinu pak rozmixujeme, třeba ne úplně na hladkou hmotu. Přidáme majonézu, případně dochutíme solí a pepřem.

Hovězí maso, tentokrát kližku, jsem si nechala semlít u řezníka. K němu jsem doma přidala na kostičky nakrájený sýr Feta. Vyzkoušejte jeho slanou chuť a tou se pak řiďte při konečném dochucování solí. Medvědí česnek nakrájíme na jemné proužky a přidáme je k masu. Masovou směs dobře promícháme, přidáme perlivou vodu nebo špetku jedlé sody. Díky ní budou burgery nadýchanější. Podle chuti opepříme čerstvě mletým pepřem a osolíme. Namočenýma rukama vytvarujeme malou placičku a na rozpálené pánvi opečeme. Upečený vzorek ochutnáme a směs v míse případně dochutíme. Masové placičky pečeme na olejem potřené steakové pánvi z každé strany asi 4 minuty, záleží na výšce masa.

Pečivo, já použila ciabbatu, rozpůlíme a taktéž opečeme na olejem potřené pánvi. A můžeme podávat. Na spodní část pečiva položíme list salátu – mám ráda little gem. Na něj placičku, tu přelijeme paprikovým dipem, přidáme pár slabounkých koleček červené cibule. Není tak ostrá jako žlutá a k masu se výborně hodí. Přidáme horní díl pečiva a můžeme spojit napichovátkem – kvůli stabilitě při podávání.

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *