Hráškové risotto s mátou, limetkou a lososem
Kvě 04
Italské risotto, které je plné jarních chutí a zelené barvy. Klidně bychom ho mohli vařit na Zelený čtvrtek 🙂 Sladký hrášek, výrazná limetka a voňavá máta – to všechno jde spolu výtečně dohromady.
Na risotto pro dva si připravíme:
• 1 lžíci olivového oleje
• 1 lžíci másla
• 1 malou cibuli
• 4 hrsti rýže Arborio (počítám 2 hrsti na porci)
• 1 dcl suchého bílého vína
• 1 litr zeleninového vývaru
• 150 g hráškových lusků
• hrst mátových lístků
• kůru z jedné limetky
• pár kostiček studeného másla (cca 30 g)
Na lososa:
• 120 g čerstvého filetu lososa na osobu
• lžíci olivového oleje
• limetkovou šťávu
V kastrolu rozehřejeme olivový olej společně se lžící másla. Na něm osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Vsypeme rýži a stále mícháme. Jakmile se rýže zabarví do bíla, vše zastříkneme bílým vínem. Jakmile se víno začne odpařovat, přilijeme naběračku vývaru. Mícháme a když rýže vývar absorbuje, opět přilijeme. Takto postupujeme do doby, dokud není rýže měkká podle našeho gusta.
Hrášek vyloupeme – vyzrálejší kuličky můžeme do risotta přidat v polovině vaření, malé a křehké až na konci. Do rýže nastrouháme kůru z celé limetky a přidáme pokrájené mátové listky. Úplně nakonec vhodíme do kastrolu několik kostek studeného másla a zprudka několikrát zamícháme. Tak risotto získá svou typicky krémovitou konzistenci. Protože budeme risotto podávat s rybou, nepřidala jsem sýr.
Příprava risotta trvá přibližně 20 minut a stejný čas bude potřebovat i losos. Připravíme ho tedy souběžně s risottem. Filety položíme do pečící nádoby kůží dolů. Povrch každého filetu potřeme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 150 stupňů. Nakonec zvýšíme teplotu a využijeme gril.
Risotto podáváme na nahřátých talířích. Na povrch položíme zlatavý lososový filet, který jsme zakápli limetkovou šťávou. Zdobíme mátovými lístky.
Dobrou chuť!