Hrnečkové barevné knedlíky
Bře 18
Nejen ke kachně, ale ke všem podobným pečením se výborně hodí knedlíky. Napadlo mne je trochu oživit. Chutnají báječně a jsou dokonalou ozdobou každé pečínky.
Na jejich přípravu bude třeba asi 40 minut a dále:
-
4 housky
-
1/4l mléka
-
2 vejce
-
muškátový oříšek
-
1 střední mrkev
-
3 hrsti hrubě posekané petrželky
-
1 střední cibule
-
1 lžíce másla + máslo na vymazání hrnečků
- 1 lžíce olivového oleje
Mám ověřené množství: 1 houska = 1 hrneček = porce pro 1 osobu
Na pánev rozehřejeme směs másla a olivového oleje a osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, najemno nastrouhanou mrkev a posekanou petrželku.
Alespoň částečně zchladlou zeleninu přidáme k nakrájeným houskám a důkladně promícháme. Do mléka přidáme vejce, muškátový oříšek. Solit není třeba, housky obsahují sůl. Tekutou směs přilijeme do housek se zeleninou a vše důkladně promícháme. Ale ne tak, aby se rozmačkaly kostičky housky. Zničila by se tak výsledná mozaika na řezu. Klidně si nakrájejte housky třeba půl dne před samotnou přípravou knedlíků, aby kostičky trochu oschly.
Čtyři hrnky velikosti 1/4l s kolmými stěnami důkladně vymažeme máslem a do dvou třetin je naplníme směsí, kterou trochu přitlačíme ke dnu. Vršek každého hrnku přikryjeme alobalem. Je to kvůli tomu, aby z pokličky později sražená pára nekapala do hrnečků.
Dáme všechny do hrnce s vodou, která sahá maximálně do poloviny výšky hrnečků. Vaříme přiklopené cca 15-20 minut. Po vyjmutí z vody a částečném zchladnutí vyklopíme a krájime nití.
Takové knedlíky jsou výborné, třeba ke kachně, a já je občas chodím zobat i studené, když nějaké zůstanou 🙂
Dobrou chuť!