Hruškovo – čokoládový koláč (a švestkový bonus)
Říj 09
Jednoduchý a chutná úžasně – hruškový koláč s čokoládou. Sladké křehké těsto používám téměř vždy stejné, protože mi chutná.
Suroviny na těsto:
• 170 g hladké mouky
• špetka soli
• 75 g nesoleného másla
• 2 vejce
Forma, kterou jsem použila, má rozměr 9 x 33,5 cm. Na koláčovou formu běžné velikosti použijeme dvojnásobné množství surovin.
Do těsta obvykle přidávám i trochu moučkového cukru. V tomto případě však není třeba těsto sladit, vše obstará čokoláda.
Mouku prosejeme přímo na pracovní plochu a přisypeme sůl. Uprostřed uděláme důlek, do kterého přidáme máslo. Z másla a trochy mouky vypracujeme prsty a palcem velmi jemné těsto. K této směsi přimícháme cukr a poté i vejce. Teprve teď začneme postupně přidávat mouku, dokud pod rukama nevznikne tuhé těsto. Těsto důkladně prohněteme a poté do něj několikrát udeříme pěstí, aby bylo zcela hladké. Vytvoříme z něj kouli, kterou zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici. Poté těsto vyválíme na lehce pomoučněném vále do tvaru kruhu. Tvar placky zpravidla kopíruje tvar formy, ve které budeme těsto péct. Ale to je uvedeno u každého receptu. Okraje těsta zarovnáme a odřízneme je kolem dokola, aby strany korpusu zůstaly rovnoměrné. Formu položíme na plech a necháme v lednici 10 minut odpočinout.
(Těsto velmi často používám, recept je z knihy Skvělá chuť Francie, nazváno Sladké těsto)
Na náplň budeme potřebovat:
• 250 g mascarpone
• 1 tabulku kvalitní hořké čokolády
• 1 vejce
• pár kapek vanilkového extraktu
• měkčí, nikoli však příliš zralé hrušky
Těsto natlačíme v tenké vrstvě do formy. Propícháme vidličkou a v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 10 – 15 minut předpečeme. Mezi tím si připravíme náplň.
Ve vodní lázni rozehřejeme rozlámanou čokoládu. Smícháme ji s mascarpone a do zcela zchladlé směsi přidáme jedno vejce. Dobře prošleháme.
Hrušky oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jadřinců a stopek. Poloviny hrušek nakrojíme na proužky tak, aby zůstaly držet pohromadě. Výsledný koláč se tak bude lépe porcovat. Když je těsto předpečeno, naplníme jej čokoládovou směsí a navrch poskládáme hrušky. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut.
Povrch hrušek můžeme po upečení natřít meruňkovou (nebo jinou čirou) marmeládou rozředěnou kapkou horké vody. Hrušky tak získají efektní lesklou glazuru.
Koláč bude delikátním doprovodem dobrého odpoledního čaje. Náplň z hořké čokolády se s hruškami krásně doplňuje…
Protože mi trocha těsta i náplně zbyla, upekla jsem si ještě jako malý bonus tartaletky s dalším podzimním ovocem – se švestkami.
A na pomoc jsem si vzala také vlašské ořechy, kterých je teď slušná úroda…
Poloviny švestek jsem před upečením posypala nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. A výsledek byl opět vynikající.
S podzimním ovocem se dá doslova kouzlit a tak si to v kuchyni krásně užívejte.
Dobrou chuť!
Pavlo, jak sladké nemusím, tak touto dobrutkou jsi mě dostala. Díky- mas to tady moc pěkný. Jana
Jano, mám radost, že se Ti v mé nové kuchyni líbí a děkuji za návštěvu. Měj se krásně! 🙂
Urcite vyskusam, vyzera to uzasne a tie fotecky ma silno evokuju k vyskusaniu kolacika :)…Pavlinka poprosim este velkost formy…dakujem 🙂
Aduško, rozměry formy jsou 10×33 cm, hloubka 2,5 cm.
Díky a dobrou chuť!
dakujem…uz som si dnes taku formu kupila…aj Lindt-ku mam :)….takze uz len vyskusat 🙂