Husí játra v aspiku z červeného vína
Lis 12
Pokud jste si na Svatého Martina koupili čerstvou husu přímo od chovatele, určitě byla i s droby. Byla by velká škoda husí játra jen tak hodit do polévky. Je to vynikající pochoutka, kterou lze různě upravit. Zkuste třeba tento předkrm, jehož název zní možná složitě a honosně, ale po celkem nenáročné úpravě bude na světě jídlo, které se hodí i pro trochu slavnostnější tabuli. A navíc: střídmá konzumace vnitřností našemu tělu jen prospěje.
Vnitřnosti
Ve staročeské kuchyni se maso hlavně vařilo, pečené maso vyžadovalo velkou spotřebu dřeva. Naši předci se snažili využít maso co nejúčelněji, takže jedli téměř vše, co zvíře poskytovalo. Vnitřnosti byly velmi oblíbené, a to především proto, že se z nich najedla celá mnohdy velmi početná rodina. Nejčastěji se konzumovala játra, jazyk, ledviny, mozek, srdce, žaludek nebo střeva. Ti, kdo konzumují dršťky, jazyk a ledvinky jsou totiž skutečnými gurmány, kteří musejí ke svým chutím dozrát. Také jsou si vědomi zdravotních benefitů této delikatesy. „Bílé“ vnitřnosti vyžadující dlouhé vaření (žaludek, nožičky, ovar) jsou bohaté na bílkoviny a vitamíny skupiny B. Ty „červené“ vnitřnosti (srdce, jazyk, játra) zase mají vysoký obsah železa, vitamínů B, A, C a nízký obsah tuku.
zdroj: Internet
Na přípravu předkrmu budeme potřebovat:
- 400 g husích jater
- asi 20 ks hřebíčku
- 100 g mandlí
- 6 lžic sádla (nejlépe husího)
- špetku mletého bílého pepře
- sůl
Na aspik:
- 4 dcl suchého kvalitního červeného vína
- 6 plátků želatiny
- několik snítek čerstvé saturejky (nebo tymiánu či rozmarýnu)
- 5 cl malinového balzámu
Nejprve játra očistíme a nakrájíme na menší kousky. Do každého z nich vetkneme jeden hřebíček a několik klínků (v mém případě plátků) mandlí. Játra je třeba před vložením do aspiku tepelně upravit. Prošpikovaná játra tedy vložíme do nádoby vhodné k pečení, velmi lehce opepříme a vše zalijeme sádlem tak, aby játra byla zcela zakrytá. Nesolíme! Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 10 – 15 minut. Játra by měla uvnitř zůstat růžová.
Mezi tím si připravíme aspik z červeného vína. V nádobě na sporáku zahřejeme celé množství vína, přidáme stonky bylinek a malinový balzám. V jiné nádobě si v minimálním množství horké vody rozpustíme plátky želatiny. Vinnou směs odstraníme ze sporáku, vyjmeme bylinky a přidáme rozpuštěnou želatinu.
Do připravených, olejem lehce vymazaných formiček nalijeme trochu vinného aspiku na dno a necháme v lednici ztuhnout. Pak do formiček vkládáme zchladlá husí játra, podle chuti je osolíme a zalijeme až na povrch. V lednici necháme nelépe do druhého dne.
Podáváme s plátky bagetky opečenými na olivovém oleji…
… a do sklenky si nalijeme víno, které máme nejraději…
Dobrou chuť!