Jahodové knedlíky z tvarohového těsta
Čvn 28
Jahody jsou v nejlepší kondici, právě teď. A tak tu mám další námět na jejich zpracování. Možná to pro leckoho nebude nic neobvyklého, ale tyhle tvarohové knedlíčky prostě stojí za zmínku. A vsadím se, že vám přijdou určitě k chuti.
Na výrobu takových lahodných příjemně malých knedlíčků budeme potřebovat:
- 1 kg hrubé mouky
- 500 g měkkého tvarohu
- 1/8 másla
- 4 celá vejce
- 1/8 l mléka
- 4 lžičky cukru
- špetku soli
Změklé máslo utřeme s cukrem a vejci, přidáme tvaroh, mléko a špetku soli. Je-li tvaroh příliš měkký, jako bývají tvarohy ve vaničkách, dáme mléka raději podstatně méně. Do důkladně rozmíchané směsi postupně přidáváme mouku až vznikne těsto, které se již nelepí k válu avšak dobře se spojuje.
Z těsta tvoříme rovnoměrné čtverečky dle velikosti jahod o síle cca ½ cm, do kterých omyté a osušené jahody pečlivě balíme. Z uvedeného množství surovin bylo přesně 32 knedlíčků – tedy osm mikrotenových balíčků po čtyřech kusech – přesně jedna porce. Je pravda, že některé jahody byly skoro větší, než vejce.
Vytvarujeme kulaté knedlíky, které oválíme v mouce, vložíme do vroucí slabě osolené vody a dbáme, aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme mírným varem. Knedlíky jsou hotové krátce poté, co vyplavou. To bude trvat přibližně 15 minut.
Protože jahod bylo v několika dnech opravdu hodně, sníst najednou je nebylo možné. Tyto tvarohové knedlíčky jsem tedy vyrobila do mrazáku. Aby se nám při mražení knedlíčky neslepily, necháme je nejprve zmrznout v obalu na vejce, který jsme vyložili potravinovou fólií. Fólií je také zakryjeme a po zamražení vytvoříme do sáčků jednotlivé porce. Počítala jsem vždy čtyři kousky na porci. Do mrazáku jsem knedlíčky uložila v syrovém stavu. Když potom člověk dostane chuť, pouze vytáhne svůj balíček a ještě zmrzlé knedlíčky dá do vroucí vody.
A zde platí totéž, co u čerstvých, zrovna ukoulených. Až vyplavou, je hotovo. A v mrazáku máme tak vždy po ruce lehký moučník nebo třeba letní snídani.
Před podáváním na talíři knedlíčky dochutíme tím, co máme rádi. Nejčastěji asi přepuštěným máslem, moučkovým cukrem, strouhaným tvarohem, ale také třeba strouhaným perníkem, zakysanou smetanou nebo šlehačkou. A nakonec ty pěkně vykutálené jahodové knedlíčky ozdobíme čerstvou jahodou a snítkou máty.
Na zapití se hodí jahodový koktejl, netradičně připravený rozmixováním čerstvých jahod v kefíru. Pokud máte rádi nápoj sladší, pak doporučuji použít namísto rafinovaného řepného cukru cukr třtinový nebo javorový sirup.
Takový koktejl je třeba vynikající také k snídani – voňavé osvěžující probuzení. Čerstvé jahody jsou tak sladké, že není potřeba koktejl ani přislazovat.
Takže vzhůru na záhon s jahodami! A za malou chvilku si pak užívejte tu voňavou letní hostinu…