Jahodový salát se špenátem, avokádem a medovinou
Čvn 14
Jahody je třeba si užít a tak je tu další varianta, jak s nimi naložit. Můžeme vyzkoušet tento salát. Salát, který je krásný pro oko, ale hlavně je vynikajícím splynutím chutí, jaké by nás možná ani nenapadly.
Budeme potřebovat pouze:
- 1 zralé avokádo
- pár listů baby-špenátu
- hrst jahod
Na zálivku bude třeba:
- šťáva z poloviny limetky
- 2 lžičky olivového oleje – toho nejlepšího
- 2 lžičky medu
- 3 lžičky medoviny
Po dlouhé době jsem mohla připravit jídlo na zahradě a vážně jsem si to užívala. Salát je hotový raz dva, ale možná mi ta práce šla jen tak dobře od ruky. A samozřejmě nechyběla kontrola…
Stačilo vzít omyté špenátové listy, naskládat je na talíř, přidat proužky avokáda bez slupky. Pak už jsem jen nakrájela omyté jahody a připravila zálivku.
Olivový olej byl ten nejlepší, co jsem měla doma. Dovezla jsem si ho z Itálie. Jeho chuť je velmi výrazná, takový bych asi na vaření nepoužila. Dle mého je zálivka příležitost, kde tento olej svou službu vykoná nejlépe.
Salát jsem ozdobila sedmikráskami, květy brutnáku a fialkami.
Brutnák lékařský
Květy brutnáku jsou jasně modré a byly vyšívány na jemné středověké gobelíny nebo na šerpy účastníků rytířských turnajů, byly rozpouštěny v pohárech podávaných jako přípitek odjíždějícím účastínkům křižáckých výprav. Květy se přidávají do salátů jako ozdoba, kandované jsou vhodné pro zdobení cukroví. Mladé listy se přidávají do nápojů (typu Pimms No.1) pro svou okurkovou vůni a chladivý účinek. Jemně nakrájené listy se přidávají do salátů, jogurtů, jemných sýrů, nálevů a na obložené chleby. Vaří se jako špenát nebo se špenátem. Přidávají se do nádivky na ravioli.
Květy brutnáku vábí včely do zahrady.
Zdroj: Bylinář
Nám moc chutnalo, tak doufám, že si neobvyklý jahodový salát vychutnáte také.
Dobrou chuť!
Pavlinka, ja mam vyhliadnuty podobny salatik kombinaciu avokada s jahodami, len je tam trochu ina zalievka ( s celym makom)…..aj tvoj vyzera krasne , farebne…..navnadila si ma vyskusat tuto kombinaciu :)…krasne fotecky …pa
Aduško, mám takový pocit, že jahody se hodí téměř ke všemu, protože je mám moooc ráda 😛 Maková zálivka – to bych moc ráda ochutnala 🙂 Díky a měj se mooc krásně! pa