Jogurtový dort s jahodami a borůvkami
Čvn 06
Na tento nepečený dort jsem použila vlastní, upečený a pevnější korpus. Není příliš tuhý, je přesně tak akorát, aby se do druhého dne pod jogurtovou lavinou nerozmočil. Dort tak zůstane úhledný a dobře se porcuje.
Korpus jsem připravovala ve formě o průměru 24 cm.
Suroviny:
• 70 g polohrubé mouky
• 3 XL vejce
• 2 lžíce krystalového cukru
• 2 lžíce oleje
• špetka soli
• lžička prášku do pečiva
• lžíce hořkého kakaa
• máslo na vymazání formy
• strouhanka na vysypání formy
Oddělíme žloutky od bílků. Z těch vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáme všechen cukr. Poté snížíme otáčky a přidáváme jeden žloutek po druhém. Přilijeme olej a pak přisypáváme směs zbylých sypkých surovin. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut nebo klidně o minutku méně. Necháme zcela zchladnout.
Suroviny na jogurtovou vrstvu:
• 400 g tučného bílého jogurtu
• 180 g zakysané smetany 18%
• pár kapek vanilkového extraktu
• 2 lžíce agávového sirupu
• 6 plátků želatiny
• ovoce na výplň a ozdobu dortu
• několik meduňkových nebo mátových lístků
Jogurt s vysokým procentem tuku smícháme se zakysanou smetanou. Přidáme vanilkový extrakt a podle vlastní chuti osladíme. Plátky želatiny namočíme do minimálního množství vody. Jakmile změkne, mírně zahřejeme – nevaříme. Vše přidáme do jogurtové směsi.
Čistou dortovou formu vyložíme potravinovou fólií, vložíme upečený korpus, poklademe ovocem a zalijeme jogurtovou směsí. Korpus se po zchladnutí zmenšil, takže jogurtová hmota bude i na bocích. Necháme vychladit alespoň 3 hodiny, lépe přes noc. Ovocem zdobíme těsně před podáváním.
Dobrou chuť!