Kachní játra v česnekovém sádle

Lis 10

Kachní játra v česnekovém sádle

Na tento nápad mne přivedla restaurace hotelu Kašperk v Kašperských Horách, kterou jsme navštívili při pobytu na Šumavě.

Hotel Kašperk...

Pokud jste v této turistické oblasti odkázáni pouze na stravování v restauracích, vůbec vám to nezávidím. Došla jsem k závěru, ze kterého mi není dobře. I v dnešní „gastronomicky vyspělejší“ době je na Šumavě velké štěstí narazit na podnik, který je příjemný po všech stránkách. Je to tak trochu ruská ruleta. Velmi zřídka je spojeno vlídné (a třeba i nekuřácké) prostředí, dobré jídlo a profesionální obsluha. Téma stravování na jinak tolik vyhlášené Šumavě by vystačilo na samostatný, velmi obsáhlý článek.

Kašperské hory...

Restaurace v hotelu Kašperk ale splňovala všechny naše požadavky, a to ve vysoké míře. Ta prostě stojí za návštěvu.

Kachní játra v česnekovém sádle jsem si tam vybrala jako předkrm a od té doby mi nedala spát. Tak jednoduchý a velmi chutný předkrm zkusím sama připravit doma.

Připravila jsem si:

  • 300 g kachních jater
  • asi 250 ml kachního sádla (nejlépe zbytek z výroby kachního konfitu)
  • 2 stroužky česneku
  • pepř

Sůl na obrázku je připravena na posolení těsně před konzumací. Játra po celou dobu přípravy NESOLÍME.

Připravíme si...

Kachní játra omyjeme a zbavíme drobných blan a žilek. Na přípravu bude nejvhodnější keramická miska s víčkem. Z misky nebude unikat teplo, zkrátíme tím tedy čas přípravy. A další důležitá věc: víko od nádoby zabrání znečištění trouby.

Utřít česnek a vymazat pečící nádobu...

Misku vymažeme rozetřeným stroužkem česneku a vyskládáme do ní játra. Z druhého stroužku si nařežeme drobné klínky a vrstvy jater jimi téměř prošpikujeme. Dbáme na to, aby žádný kousek česneku nezůstal na povrchu nebo u stěny misky, v horkém sádle by se mohl připálit a zhořknout.

Játra poskládáme a prošpikujeme česnekem...

Povrch jater mírně opepříme…

Prošpikovaná játra lehce opepříme...

… a zalijeme rozpuštěným kachním sádlem…

Pomalu zalijeme kachním sádlem...

Přiklopenou misku vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200 stupňů asi 30 – 40 minut. Ideální je, pokud játra zůstanou uvnitř lehce narůžovělá.

Sádlo vře ještě dlouho...

Poté necháme zchladnout, nejprve v pokojové teplotě, později v lednici.

Vychlazeno...

Jako příloha výborně poslouží čerstvý chléb. Kachní játra si na chlebu lehce osolíme a můžeme také posypat nakrájenou cibulkou.

Na chléb s játry sypeme cibulku...

Takto upravená játra jsou v sádle dobře konzervovaná, takže okamžitá konzumace není nutná.

:-))

Ale pro jistotu si raději připravte misky dvě 🙂

Dobrou chuť!

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *