Kachní prsa s perníkovou nádivkou a švestkovou omáčkou

Říj 16

Kachní prsa s perníkovou nádivkou a švestkovou omáčkou

Pro podzimní dny se bude zcela jistě hodit tento aromatický recept. Kachní maso se velmi dobře snoubí s téměř jakýmkoliv ovocem a tak jsem ho tentokrát připravila se švestkovou omáčkou. A vůně perníku k tomu nás příjemně zahřeje na duši.

k2

Suroviny na nádivku:

• 250 g perníku na strouhání
• 200 ml smetany 12%
• 50 g másla
• 2 celá vejce
• 50 sušených hrušek
• 50 g sušených meruněk
• 50 g sušených švestek
• 0,05 dcl slivovice
• hrst čerstvé máty
• 2 lžičky vyloupaných nesolených pistáciových oříšků

Sušené ovoce nakrájíme na malé kostičky, zakápneme slivovicí a zakryté kuchyňskou fólií necháme půl hodiny marinovat. Mezi tím si nakrájíme perník na podobně velké kostky. Hrst čerstvé máty posekáme nadrobno, stejně tak dvě lžíce nesolených pistácií. Poté metličkou vyšleháme rozpuštěné máslo se smetanou a vejci. Tekutou směs promícháme se směsí ovoce a perníku. Dbáme na to, aby se perník úplně nerozpustil a upečená směs si tak zachovala mozaiku. Máslem vymazané nádobky (jedna porce na osobu) naplníme kousek od okraje směsí a pečeme v předehřáté troubě na 120 stupňů asi 45 – 60 minut. Nádivku pak podáváme zvlášť stejně jako třeba ke sváteční krůtí pečínce.
nadivka
(jakýmsi nedopatřením mám fotku perníkové nádivky pouze z telefonu 🙂 )

Mezi tím si připravíme kachní prsa, na která budeme pro dvě porce potřebovat:

• jedno kachní prso na porci
• 2 šalotky
• 10 švestek
• 1 lžíce švestkových povidel
• 2 dcl suchého červeného vína
• silnější plátek másla
• střik slivovice
• sůl

Kůži prsou nařežeme na čtverečky, osolíme a na rozpálené nepřilnavé pánvi opečeme nejprve kůží dolů. Poté prsa obrátíme, krátce opečeme a přesuneme do rozehřáté trouby na 180 stupňů na asi 5 minut.

Do výpeku přidáme najemno nakrájené šalotky a dobře osmahneme. Poté přidáme pecek zbavené a na plátky nakrájené švestky a dusíme. Přilijeme červené víno a stále mícháme. Přidáme lžíci švestkových povidel. Omáčku znovu dobře promícháme a pak propasírujeme. Získanou omáčku vrátíme do pánve a trochu zredukujeme. Nakonec přidáme střik slivovice a silnější plátek másla.

Podáváme samozřejmě na nahřátém talíři. Kachní prso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a poté přidáme plátky nádivky. Sypeme posekanými pistáciemi a zdobíme snítkou máty.

k1

Dobrou chuť!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *