Kančí plec na červeném víně se širokými nudlemi a parmazánem
Říj 21
Úprava zvěřiny je vždy tak nějak podobná, ale výsledek je pokaždé úžasný. Tentokrát jsem upekla společně s kořenovou zeleninou, šípkovou zavařeninou, bylinkami a červeným vínem kančí plec. K ní jsem jako přílohu podávala domácí široké nudle nakrájené speciálním válečkem a sypané parmazánem. Přesně tak je totiž zvěřina také podávána v Toskánsku.
Budeme potřebovat:
• 1,2 kg kančí plece s kostí
Na naložení:
• 15 kuliček jalovce
• 100 g másla
Na pečení:
• 100 g pancetty
• 1/2 celerové bulvy
• 2 menší petržele
• 3 menší mrkve
• 4 šalotky
• několik snítek rozmarýnu
• několik snítek tymiánu (já použila i citrónový)
• 4 lžičky šípkové zavařeniny
• 0,7 l suchého červeného vína
Odblaněné a očištěné maso prošpikujeme pancettou, zasypeme čerstvě rozdrceným jalovcem a zalijeme rozpuštěným máslem. Uložíme na chladné místo klidně až na tři dny.
Poté maso osušíme a vložíme do pečící nádoby na zeleninu pokrájenou na drobné kostičky. Maso ze všech stran důkladně osolíme, podlijeme vínem, zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 1,5 hodiny. Během pečení podléváme vínem.
Po uplynutí času vpichem jehly zkontrolujeme stupeň propečení masa a v případě, že je krátce před dokončením, maso odkryjeme a necháme shora zezlátnout. Z výpeku s vínem a zeleninou odstraníme snítky bylinek a přidáme šípkovou zavařeninu.
Z masa po vyjmutí z trouby odstraníme kost, nakrájíme na plátky a zeleninu ve výpeku rozmačkáme. Vše se pak promění v hustou omáčku, kterou lze případně i přecedit. Já však v chalupářských podmínkách omáčku nechala jen tak – s kousky zeleniny.
Během pečení si připravíme domácí nudle.
Budeme potřebovat:
• 400 g polohrubé mouky
• 4 celá vejce
• 4 lžíce olivového oleje extra virgine
• špetku soli
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň půl hodiny odpočinout v lednici zabalené do potravinové fólie. Poté těsto na ploše poprášené hladkou moukou důkladně rozválíme na co nejtenčí plát. Ten lehce zaprášíme moukou a necháme vyschnout – odpočinout. Pak z plátů nakrájíme rádlem nebo nožem nudle široké podle vlastního přání. Já tentokrát použila speciální váleček. Dovezla jsem si ho z Toskánska a je určený přesně k tomuto účelu.
Hotové nudle necháme opět proschnout.
Poté je vhodíme do vroucí, dostatečně osolené vody s několika kapkami olivového oleje a vaříme v závislosti na síle těsta přibližně 7 minut tak, aby byly „al dente“. Scedíme, přidáme asi lžíci olivového oleje a dobře promícháme.
Podáváme na nahřátém talíři, na který jsme nalili nejprve omáčku, poté dáme porci nudlí. V případě takto dlouhých těstovin se nám bude velmi dobře pracovat s kuchařskou pinzetou. Pak na talíř dáme porci masa. Nudle pak zasypeme dávkou čerstvě nastrouhaného parmazánu. Zapíjíme červeným vínem.
Dobrou chuť!
Vypadá to úžasně!
Díky, Romano 🙂
To mi připomíná, že když jsem loni dostala 10 kg kančího, tak jsem nakládala, dusila, pekla a pak i mlela do paštiky, protoze jsem nevedela, co si počít s takovym mnozstvím. Ten váleček je prostě báječný, mi piace 🙂
Evi, deset kilo kančího, to muselo být mnoho práce v kuchyni, ale Ty sis poradila bezvadně 😛 Nedávno jsem také připravovala paštiku z kančího masa, je to dobrota, zvěřina vůbec 🙂 Díky za komentář, měj se fajn 🙂