Karamelizovaný králík s kořením a kuskusem
Dub 22
Chuť takto připraveného králíka je poněkud netradiční a pikantní. Rozhodně se jí však nebojte, protože je lahodná a probudí vaše smysly.
Na přípravu budeme potřebovat:
-
1 králíka
-
6 lžic tekutého medu
-
3 lžíce dijonské hořčice
-
1 lžičku strouhaného čerstvého zázvoru
-
1 lžičku karí
-
1 lžičku sušeného mletého koriandru
-
1 lžičku hořčičných semínek
-
několik kuliček zeleného pepře
-
2 lžíce olivového oleje
-
sůl
-
několik šalotek
-
několik stroužků česneku
-
50 g másla
-
několik snítek čerstvého koriandru
-
šťávu z jedné limetky
Na přílohu:
-
250 g kuskusu
-
2 hrsti hrozinek
-
1 hrst pistáciových oříšků
-
0,5 litru zeleninového vývaru
Králíka nejprve naporcujeme. Oddělíme dvě stehýnka, hřbet rozdělíme na tři části a použijeme také dva přední běhy. Zbytky použijeme později na vývar. Maso králíka je velmi dietní, zdravé a delikátní, ale moc ho není, bohužel.
Další postup je velmi jednoduchý. Smícháme med, hořčici, strouhaný zázvor, olej, karí, sůl, sušený koriandr a hořčičné semínko. Kuličky zeleného pepře rozdrtíme ve hmoždíři a rovněž je přidáme do marinády. Porce králíka marinádou zalijeme, důkladně je v ní obalíme a necháme zakryté v chladu odležet 12 hodin.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Do pečící nádoby přemístíme králíka i s marinádou. Do ní přidáme celé oloupané šalotky a stroužky česneku. Porce králíka otáčíme a potíráme marinádou. Při pečení dbáme, by se pečínka nepřipalovala. Proto, je-li již marinády málo, můžeme králíka jen velmi mírně podlít horkým vývarem. Před dokončením by porce králíka měly mít karamelovou barvu. Nakonec přidáme do šťávy pro zjemnění máslo.
Mezitím si připravíme kuskus. Promíchaný s nakrájenými hrozinkami ho ve větší misce zalijeme horkým vývarem v poměru asi 1 díl kuskusu : 2 díly vývaru. Vše promícháme a necháme odstát. Po deseti minutách opět promícháme a na dalších asi pět minut zakryjeme.
Můžeme podávat. Na nahřátý talíř dáme porci kuskusu, který posypeme nasekanými pistáciovými oříšky. Porci králíka společně se šťávou, karamelizovaným česnekem a šalotkami posypeme nahrubo nakrájeným čerstvým koriandrem. Pokud na specifickou chuť čerstvého koriandru nejste zvyklí, raději se mu vyhněte nebo ho nahraďte plocholistou petrželkou. Poté vše zakápneme limetkovou šťávou.
Dobrou chuť!
Hezký den, včera jsem vyzkoušela a teď koukám, že to bylo zrovna na Váš svátek:) Skvělý recept a zároveň inspirace na další možné modifikace – díky moc!
yannko, to je bezva! Máte pravdu, s receptem se dá naložit ještě mnoha dalšími způsoby. Jsem ráda, že Vám chutnalo 🙂
Páni, tak to vypadá na hodně dobrý recept! Králíka jsem neměla asni nepamatuju. Hned si zapisuji, abych měla v záloze recept, kdybych ho někdy chtěla udělat :))
Elindo, králík je úžasné maso a tento recept opět vyvrací mýty o tom, že „pokud se nepeče s bůčkem, tak je suchý“ 😛