Kaštanový koláč
Lis 22
K podzimu společně s jeho krásnými barvami patří kaštany. Jedny jsou krásné a většinou z nich vyrábíme různé dekorace nebo zvířátka. Druhé kaštany – s více bodlinkami, jsou jedlé. U nás nejsou ještě úplně obvyklé, ale v obchodech už se dají v tomto čase koupit. Takové kaštany můžeme nožem naříznout a upéci. Poté je oloupeme a pak jsou připraveny k použití. Já měla k dispozici kaštany vařené a již vyloupané. Jejich příjemnou oříškovou chuť mám moc ráda. Do moučníku jsem rovněž použila kaštanovou mouku, ale pokud ji nemáte, nahraďte ji moukou hladkou nebo třeba směsí hladké a špaldové mouky v poměru jedna ku jedné.
Suroviny:
•300 g kaštanové mouky
•150 g moučkového cukru
•150 ml oleje
•250 ml podmáslí (nebo kefíru)
•100 g vařených kaštanů
•3 lžíce rozinek naložených v rumu
•2 vejce
•½ sáčku prášku do pečiva
Vyloupané a tepelně upravené kaštany nakrájíme na menší kousky a v pánvi je nasucho opražíme. V míse smícháme mouku a cukr. Dále přidáme olej podle vlastní chuti. Já použila méně výrazný druh olivového oleje, ten však můžeme nahradit olejem slunečnicovým. Poté přidáme podmáslí, celá vejce, rozinky pokud možno bez tekutiny a pak i opražené kaštany. Vše dobře promícháme. Pokud jsme použili mouku kaštanovou, směs krémové konzistence má zlatavě karamelovou barvu. Kulatou formu o průměru 27 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Směs nalijeme do formy, nejlépe se nám bude pracovat se stěrkou. Vkládáme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme asi 30 minut.
Podáváme zasypané moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
Share
vypadá parádně, škoda, že jsem na kaštanovou mouku zatím nenarazila. Můžu se zeptat, odkud ji máš?
Lucie, dovezla jsem si mouku z Itálie, kde je úplně běžně. Nenapadlo mne, že koupit ji v ČR bude takový problém. Zkus internet nebo (jak radí slovenské bloggerky) obchod s bio potravinami :-p Snad budeš úspěšná, měj se krásně 🙂
U nás jsem zatím objevila pouze od Sonnentor a je drahá jak potvora!!
Není zrovna levná, to je fakt 🙁