Křehké cukroví z bílého vína

Lis 26

Křehké cukroví z bílého vína

Křehké miniaturní cukroví s bublinou uprostřed. Někdy také nazývané „podvodnice“, protože těsto se nechávalo uležet v míse s vodou. Těsto neobsahuje žádný cukr, pouze malé vykrojené tvary v cukru obalujeme.

vv2

Na těsto bude třeba:

• 300 g hladké mouky
• 270 g másla
• 5 lžic suchého bílého vína

Na obalení:

• 1 díl vanilkového cukru
• 2 díly moučkového cukru

Z uvedeného množství surovin vytvoříme asi 70 kousků.

Vanilkový cukr si připravuji vlastní tak, že 150 g třtinového cukru rozmixuji s nakrájeným vanilkovým luskem. Vůně takto vyrobeného cukru je velmi intenzivní a neodolatelná. Na mixování můžeme použít elektrický mlýnek na kávu. Cukr bude velmi jemný, ideální na obalování.

Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto. Pokud se lepí, přidáme ještě trochu mouky. Necháme odležet v lednici klidně přes noc. Před pečením necháme těsto asi hodinku, aby povolilo. Poté těsto rozválíme na asi 0,5 cm vysoký plát. Při válení podsypáváme, mouku máme stále při ruce. Vykrajujeme oblíbené tvary. Doporučuji vykrajovat ne úplně maličké motivy, protože pečivo v troubě vytvoří jakousi bublinu a zmenší se. Vykrájené cukroví pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 5 minut. Jakmile se začnou tvořit pravidelné bubliny, plech vyjmeme z trouby.

Horké cukroví odstraníme z plechu, ale obalujeme ve směsi vanilkového cukru až za pár minut, protože je velmi křehké.

Uskladníme v plechovce na chladném místě a odoláváme až do Vánoc 🙂

vv

Přeji Vám klidné a spokojené Vánoce!

Share

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *