Kulajda
Srp 18
Kdo by neznal tuhle polévku, která je typická svou jemně nakyslou chutí, je plná hub a voní koprem. Polévka, kterou moje babička dělávala velmi často, protože se dá připravit jak z čerstvých, tak ze sušených hub. A těch bývalo doma vždy dostatek.
Na čtyři porce potřebujeme:
• 2 lžíce hladké mouky
• silnější plátek másla
• 1 l zeleninového vývaru
• 4 střední brambory
• hrst sušených hřibů
• hrst čerstvých lišek
• 180g smetany créme fraiche (30% tuku)
• hrst sekaného čerstvého kopru
• sůl
• 1 lžíci octa
Do rozpuštěného másla postupně vsypeme hladkou mouku a za stálého míchání tak připravíme zlatavou jíšku. Do jíšky postupně, opět za stálého míchání, přidáváme horký vývar. Horký proto, abychom nezastavili probíhající tepelný proces. Vývar dolijeme až do požadovaného množství polévky a přibližně 30 minut necháme provařit. Po uplynutí dvaceti minut z tohoto času přidáme do hrnce oloupané a nakrájené brambory a předem namočené hříbky. Za dalších pět minut přihodíme napůl rozkrojené a na másle orestované lišky.
(Kulajdu můžeme samozřejmě také připravit jen z čerstvých hub. V takovém případě orestujeme pokrájené, nejlépe hřibovité, houby na másle a vložíme je do polévky namísto lišek. Sušené houby vynecháme.)
Poté vmícháme smetanu, posekaný čerstvý kopr, podle chuti přisolíme a necháme zlehka přejít varem. Přidáme ocet, ale opatrně. Kyselá chuť se rozleží. Smetanu jsme použili s vysokým procentem tuku, aby se po přidání octa nesrazila.
Podáváme v nahřátých talířích, nejlépe se zastřeným vejcem.
Výroba zastřeného vejce:
Do většího množství (asi 1 litr) vroucí, jemně bublinkové vody přidáme dvě lžíce octa. Vejce vyklepneme do naběračky. V hrnci mícháním vytvoříme vír a do něho ponoříme naběračku s vejcem. Samozřejmě můžete vejce z naběračky do vodního víru vyklopit, ale v tom případě už to chce mít s výrobou zastřených vajec větší zkušenost. Bílek, který se začal srážet a má snahu se odpojit, lžící přihrnujeme na žloutek. Asi za dvě minuty je vejce hotovo. Vylovené vejce necháme okapat a vkládáme do talíře s polévkou, můžeme lehce pootevřít, aby se ještě částečně tekutý žloutek začal spojovat s horkou polévkou.
Dobrou chuť!
moc dobrá
To vážně je 😛