Kuře se sherry omáčkou a rýží z Camarque
Zář 14
Další způsob, jak si vychutnat obyčejné pečené kuře. Pomůže nám k tomu pouze sherry a vůně čerstvých bylinek. Použila jsem rýži i sůl z oblasti Camargue. O tom všem jsem již dříve napsala ZDE.
Pokud jsme si vaření naplánovali včas, můžeme na několik hodin předem kuře naložit do bylinek a sherry:
Budeme potřebovat:
• 1 farmářské kuře (nejlépe s droby)
• svazek čerstvého rozmarýnu
• svazek čerstvého tymiánu
• 2,5 cl sherry
Kuře očistíme a podélně rozpůlíme. Později, při pečení, to bude velká výhoda. Poloviny kuřete poklademe ze všech stran asi polovinou množství čerstvých bylinek (druhou si schováme na pečení) a bohatě zastříkneme sherry.
Na pečení a omáčku budeme kromě marinovaného kuřete potřebovat:
• zbytek čerstvých bylinek
• sůl (já použila Fler de sel z Camarque)
• 150 g másla
• 4 větší šalotky
• 180 g créme fraiche (1 menší kelímek)
• 5 cl sherry
Kuře, pokud jsme zvládli marinování předem, osušíme a odstraníme z jeho povrchu větvičky bylinek. Obě poloviny kuřete ze všech stran dostatečně osolíme. Pod každou z nich vložíme několik snítek (z části, kterou jsme si uchovali) bylinek, navrch položíme silnější plátek másla a zakryté pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů. Rozpůlené kuře se propéká rovnoměrněji a kratší dobu. Jakmile začne kuře zlátnout, přidáme do výpeku najemno nakrájenou šalotku a dále pečeme již nezakryté.
Po dobu pečení kuře podle potřeby podléváme vývarem a dbáme, aby se šalotka nepřichytila. Vývar si v rychlosti připravíme z drůbků, které v malém množství vody povaříme s několika kuličkami nového koření a celého černého pepře.
Během pečení si připravíme rýži. Jedinečná rýže z Camarque je tak trochu speciální. Já měla po ruce dlouhozrnnou, tříbarevnou (bílou, červenou, černou).
Tahle směs v ústech neskutečně voněla po ovoci. Stejně tak ale můžete použít rýži indiánskou nebo natural. Rýži důkladně propláchneme studenou vodou a na dvou lžících rozpáleného olivového oleje zprudka krátce osmahneme. Pak rýži zalijeme vroucí vodou těsně nad povrch rýže, osolíme a dál dusíme pod pokličkou na mírném plameni. Na sáčku s rýží byla doporučená doba 28 minut, ale vařila jsem o trochu déle, asi 40 minut. Dle potřeby doléváme vodu. Když je rýže takřka měkká a téměř vsákla všechnu tekutinu, zabalíme kastrol do utěrky a dáme odpočinout pod peřinu, kde dojde a uchová se horká.
Kuře se upeklo, maso uchováme v teple a připravíme omáčku. Všechen výpek se šalotkami a stonky bylinek přes jemné síto propasírujeme do nepřilnavé pánve. Omáčku zahřejeme, malinko zredukujeme (na pánvi – větší ploše, půjde tento proces o trochu rychleji). Přidáme créme fraiche a dobře promícháme. Pak už zbývá jen dávka sherry, necháme dobře prohřát a můžeme podávat. Na každý talíř jsem přidala ještě trochu podušených zelených fazolek. Ty si budou s omáčkou také velmi dobře rozumět.
Dobrou chuť!